Ken je dat? Je hebt super mooi speelgoed, maar soms kan het een beetje een rommeltje worden. Zeker als het best veel speelgoed is. Het liefst zou je dan alles in een kast proppen, zodat er rust in de tent ontstaat. Maar dat heeft weer als nadeel dat kinderen er zelf niet goed bij kunnen. Een speelgoedkist is daarvoor een mooie oplossing.

 

 

Een belangrijk kenmerk van montessori speelgoed is de zelfstandigheid van kinderen bevordert. De zin ‘ik kan het zelf wel’ is daarbij een hele belangrijke. De grondlegger van de onderwijsmethode, Maria Montessori, zag dat kinderen graag dingen zelf ontdekken. In hun eigen tempo. Als je zorgt voor de omstandigheden waarin dit kan, is dit positief voor de ontwikkeling van kinderen.

 

Montessori speelgoed in het zicht

Voor montessori speelgoed geldt, dat wanneer je het beschikbaar maakt, kinderen zélf kunnen bepalen wanneer ze er mee spelen. Veel montessori speelgoed wordt dan ook opgeborgen in open speelgoedkasten. Kinderen zien zo het aanbod en leren bovendien om het, nadat ze ermee gespeeld hebben, weer netjes terug te zetten in de kast. Dat is goed voor hun ontwikkeling.

 

Speelgoedkist

Toch wil je niet al het speelgoed altijd in het zicht hebben. Daar is een speelgoedkist heel erg geschikt voor. Je bergt er makkelijk veel in op en kinderen kunnen er bovendien zelf bij. Dat zorgt ervoor dat ze zelf het speelgoed kunnen pakken en ook weer op kunnen bergen. Het verschil met een open speelgoedkast is wel dat ze niet direct kunnen zien wat er in zit. Bij veel gezinnen zie je in de speelgoedkist bijvoorbeeld knuffels, verkleedkleding of andere zaken die erin passen.

 

Bij een speelgoedkist is het belangrijk dat deze niet luchtdicht kan worden afgesloten. Een kind kan er namelijk in gaan zitten. Als de deksel dan afgesloten wordt, mag dit geen gevaar opleveren. Daarnaast is het fijn als de deksel open kan blijven staan. Zo kunnen kinderen ook direct zien wat er allemaal in de kist zit. Wanneer deze elke keer dicht valt, kan er ook snel een vinger tussenkomen. Met een degelijke veer hou je dit tegen. Dat is zeker ook prettig. Zo berg je je speelgoed niet alleen effectief, maar ook veilig op!