De kranten en tijdschriften staan er bol van: verhalen over crypto valuta. Je leest dat scholieren duizenden euro’s verdienen aan crypto handel, de Formule 1 wordt gesponsord door crypto diensten en over Nederlandse crypto beurzen als Bitvavo waar je kunt handelen in dit virtuele geld. Het mag duidelijk zijn, crypto valuta is geen bevlieging meer van een paar computernerds. Maar wat is crypto valuta nu eigenlijk wel en wat kun je ermee?

Crypto valuta, virtueel geld waar je echt mee kunt betalen

Crypto valuta zijn is virtueel geld waar je mee kunt betalen en waarin gehandeld kan worden. In die zin lijkt het op normale valuta zoals de Euro en de Dollar, met het opmerkelijke verschil dat crypto valuta alleen in de computer bestaan. Er worden dus geen bankbiljetten en munten uitgegeven van crypto valuta. En er is nog een belangrijk verschil tussen crypto valuta en normale valuta, wat in financiële kringen fiat valuta wordt genoemd, namelijk dat er geen bank of andere financiële instelling is die garant staat voor deze munten. Bij crypto valuta is de bank als tussenpersoon dus overbodig geworden.

Het ontstaan van de eerste crypto valuta Bitcoin

Bitcoin was de allereerste cryptovaluta die in 2008 zijn debuut maakte. Het begon allemaal met een publicatie van de geheimzinnige Satoshi Nakamoto die in de publicatie beschreef hoe het mogelijk zou kunnen zijn om online een geldtransactie te kunnen doen zonder dat daar een bank voor nodig was. Op basis van deze publicatie ontstond Bitcoin, maar de munt had in het begin alleen maar een fictieve waarde. Totdat de programmeur Laszlo Hanyecz op het idee kwam om 10.000 Bitcoins te ruilen voor twee pizza’s. Ineens hadden Bitcoins een concrete waarde, en begonnen er steeds meer mensen te betalen Bitcoins.

Blockchain en de veiligheid van crypto valuta

Het bijzondere aan crypto valuta is dat het zeer veilig is om mee te betalen. Dat komt omdat er een blockchain ten grondslag ligt aan deze virtuele munten. Een blockchain moet je je voorstellen als een reeks met blokken computercode die als treinstellen aan elkaar zijn geschakeld. Elk blok bevat informatie over het vorige blok, en wanneer de munt van eigenaar wisselt wordt er een nieuw blok aan de reeks toegevoegd. De blockchain staat niet op een centrale computer bij een bank, maar is verspreid over een netwerk van duizenden computers over de hele wereld. Die computers controleren of alle informatie uit het vorige blok aanwezig is om de transactie te verifiëren. Het is dus praktisch onmogelijk om een blockchain te stelen of te vervalsen.

Wat de termen altcoins, crypto munten en tokens betekenen

Als je iets over crypto valuta leest, dan kom je ook vaak de termen altcoins, crypto munten en tokens tegen. Misschien wordt het je uit de tekst niet duidelijk wat nu eigenlijk het verschil is tussen deze termen. Een crypto munt is te vergelijken met een euro, de eenheid van een valuta. Er zijn na Bitcoin verschillende crypto valuta ontstaan met namen als Ethereum, Avalanche en IOTA die allemaal een variatie zijn op de blockchain van Bitcoin. Vandaar dat de andere munten altcoins heten, naar het Engelse woord alteration wat wijziging betekent. En dan zijn er ook nog tokens die worden uitgegeven door de crypto bedrijven. Tokens zijn geen valuta eenheden, maar staan symbool voor virtuele en fysieke zaken die waarde hebben als grondstoffen, stemrechten en aandelen in bedrijven. De tokens maken het mogelijk om in deze zaken te handelen.

Kun je crypto valuta ook echt gebruiken om mee te betalen?

Nadat Laszlo Hanyecz met Bitcoins had betaald voor zijn pizza’s kregen de fictieve munten ineens echte waarde. Langzaamaan zagen steeds meer bedrijven de voordelen van betalingen in Bitcoins, en later ook van de nieuwere altcoins. Want doordat er niet geknoeid kan worden met de blockchain is betalen met crypto valuta zeer veilig. Tegenwoordig kun je online gokken met crypto valuta, je kunt er een Tesla voor kopen en je kunt ermee betalen voor een vakantie.

 Handelen in crypto valuta op een crypto handelsbeurs

Crypto valuta worden nog het meest gebruikt om in te handelen door cryptohandelaren. Op verschillende online cryptobeurzen over de hele wereld worden elke dag enorme aantallen digitale munten en tokens verhandeld. Je zou het handelen in crypto valuta een beetje kunnen vergelijken met hoe de handel in aandelen werkt. Er is alleen een groot verschil tussen de handel in aandelen en de handel in crypto valuta, en dat is de snelheid waarmee de koersen van de verschillende valuta veranderen. Op de cryptomarkt kan de prijs van een cryptomunt binnen zeer korte tijd sterk dalen of stijgen. Dat is een voordeel voor de handelaren die deze prijsverschillen aangrijpen om winst te maken, maar je kunt er dus ook een één klap veel geld mee verliezen.

Zelf ook beginnen met handelen in crypto valuta 

Er is nog een voordeel aan handel in crypto valuta, en dat is dat deze markt voor iedereen toegankelijk is. Iedereen die 13 jaar of ouder is mag gaan handelen in crypto valuta op een online handelsplatform. Bij dat platform maak je eerst een account aan waar je vervolgens wat geld op stort. Veel hoeft dat niet te zijn, je mag vaak al beginnen als je 1 euro op je account hebt staan. Met dat geld kun je dan zelf crypto munten kopen en weer verkopen of omzetten in euro’s. Een goed voorbeeld van een Nederlands handelsplatform voor crypto valuta waar je veilig kunt gaan beginnen met de handel in crypto valuta is Bitvavo.

Is het aan te raden om zelf ook te gaan handelen in crypto valuta?

Net zoals handelen in aandelen niet voor iedereen een leuke hobby is, zo is het handelen in crypto valuta ook niet voor iedereen weggelegd. Je moet het namelijk echt leuk vinden om elke dag de koersen te analyseren en de trends bij te houden. Wil je wel crypto valuta kopen maar heb je geen zin om je te verdiepen in hoe je erin moet handelen, dan kun je ook via een crypto broker crypto munten kopen. Lees je ook goed in voordat je eraan begint, en controleer altijd of het handelsplatform dat je uitkiest als betrouwbaar bekend staat. En nog een laatste advies, ga alleen handelen met een budget wat je kunt missen en hou je eraan zodat je geen geld kunt verliezen wat je nodig had voor iets anders.