Wie dagelijks op een bouwplaats werkt of met zware machines, krijgt te maken met maatregelen om het werk zo veilig mogelijk uit te kunnen voeren. Welke dat zijn leer je tijdens een VCA training. 

Zit je op kantoor aan een bureau dat op de juiste hoogte staat afgesteld zodat je je werk zo goed mogelijk kunt uitvoeren zonder lichamelijke klachten te krijgen, op een bouwplaats gelden andere normen die vooral met de veiligheid te maken hebben. Niemand wil zich tijdens het werk verwonden. Het kan zomaar gebeuren dat iemand achter een uitstekende spijker blijft haken, om maar niet te spreken over vallend puin of heftrucks die ineens om de hoek komen aanrijden. Ongevallen op de werkvloer kunnen ernstige vormen aannemen als er niet voldoende maatregelen worden genomen om deze zo veel mogelijk te voorkomen.

Op bouwplaatsen, in fabriekshallen en werkend met zware machines

Voor werknemers is het belangrijk goed te weten waar rekening mee te houden op zo’n bouwplaats of elders op een werkvloer waar veiligheid voorop staat. Immers; ook in fabriekshallen of plekken waar veel zware machines draaien moet het veilig zijn om te werken. Werknemers louter adviseren over veiligheidsschoenen is te weinig. Om ongelukken te voorkomen is meer nodig en daarom zijn er veiligheidstrainingen ontwikkeld, een VCA cursus.

Dagcursus of E-learning variant

Er is een VCA basis cursus van een dag voor medewerkers op de werkvloer en een VCA vol training voor leidinggevenden en zzp’ers. VCA staat voor VGM (Veiligheid, gezondheid en milieu) Checklist Aannemers Basisveiligheid. Er is ook een groen-variant speciaal voor medewerkers die in de groensector werken zoals hoveniers. De cursussen zijn zowel op locatie, zoals VCA Rotterdam als binnen een bedrijf te volgen. En naast de dagcursus is er ook een online cursus te volgen, de zogenoemde E-learning variant. Met uiteindelijk een centraal examen.

Examen kan in meerdere talen worden afgenomen

Het dagcursus basis examen, waar een uur voor staat, bestaat uit veertig vragen die punten opleveren. Er bestaat de mogelijkheid een voorlees examen te volgen, met vijftien minuten extra examentijd. Bij een vol-examen gaat het om zeventig vragen die in 75 minuten beantwoord moeten worden. Ook kan een examen in een andere taal worden uitgevoerd. Er staat een minimum aantal punten die gehaald moeten worden om te slagen. Wie het examen met goed gevolg aflegt, wordt geregistreerd in het Centraal Diploma Register. Dat is belangrijk, zeker als zzp’er, zodat een mogelijke opdrachtgever weet dat iemand het veiligheid diploma daadwerkelijk op zak heeft.