Je kunt er tegenwoordig niet meer omheen: de Bitcoin koers en andere cryptocurrency. Steeds meer Nederlanders beschikken over cryptomunten of een deel ervan. De coronacrisis heeft voor meer interesse in deze digitale munteenheid gezorgd. (Foto: pexels.com)

Maar: wanneer en waarom is de Bitcoin opgericht en wat moet je er nog meer over weten voordat je erin investeert?

Een stukje geschiedenis over de Bitcoin-koers

Hoewel we er nog maar sinds een paar jaar over lezen in de mainstream media bestaat Bitcoin al een hele tijd. Het was al in 2009 het geval toen Satoshi Nakamoto, de oprichter van de Bitcoin, de allereerste transactie naar een ander persoon overmaakte met Bitcoin. In 2008 publiceerde Nakamoto, wat het pseudoniem is van een of meerdere programmeurs, het inmiddels wereldwijd bekende whitepaper over de digitale munt. Sindsdien ging het snel met cryptocurrency en vandaag de dag heeft de munt al meerdere records gehaald.

Om te snappen hoe Nakamoto tot zijn bijzondere creatie kwam, moeten we terug naar de jaren 90 – naar de tijd van de zogeheten ‘cyberpunks’. Door de komst van het internet veranderde er ontzettend veel en zijn we voornamelijk wat betreft gemak er flink op vooruit gegaan. Toch was (en is) er een hele groep mensen die dat niet vindt, omdat er altijd een derde partij betrokken is bij bijvoorbeeld je bankzaken. Een transactie met behulp van internet kon ineens niet meer in volledige privacy waardoor er verschillende pogingen zijn gemaakt door de cyberpunks om een anonieme munteenheid te maken zonder tussenkomst van een bank. Dat werd uiteindelijk de Bitcoin.

Voordelen van cryptocurrency zoals de Bitcoin

Tegenwoordig is dat anonieme gedeelte van de Bitcoin nog steeds een van de redenen waarom veel mensen ervoor kiezen om te investeren in cryptomunten. Maar: door de jaren heen is de digitale munt ook ontzettend veel waard geworden. Waar er in 2010 nog een pizza werd afgerekend met 10.000 Bitcoin is 1 Bitcoin op het moment van schrijven meer dan 20.000 euro waard. Daar kun je heel wat pizza’s voor halen. Experts verwachten dat het digitale geld, na veel dalingen en stijgingen, alleen maar meer waard gaat worden, waardoor dat momenteel de grootste reden is dat mensen er in investeren. 

Er zijn echter nog veel meer voordelen te vinden waarom crypto zo interessant is, onder andere:

  • Cryptocurrency zoals Bitcoin is een gedecentraliseerde munt wat betekent dat je geheel anoniem transacties uit kunt voeren
  • In vergelijking met ‘normale’ valuta kan een transactie met crypto razendsnel worden uitgevoerd. Dat is met name voor internationale transacties heel vernieuwend. 
  • Je hebt geen tot weinig transactiekosten voor transacties met cryptocurrency. Ook dat is vooral voor internationale transacties interessant.
  • Inmiddels kun je wereldwijd betalen met crypto. Er is maar een aantal landen waar dit niet mogelijk is, zoals China, Afghanistan en Pakistan.
  • Je kunt je cryptocurrency handig en veilig bewaren in je eigen zogeheten hardware cryptowallet. Deze is niet makkelijk te hacken omdat zo’n wallet als een soort USB-stick werkt.
  • Crypto aanschaffen kan heel eenvoudig via een broker naar keuze.

Beleggingstips voor beginners in crypto

Iedereen boven de 18 jaar mag (zonder toestemming van een voogd of ouder) beginnen met beleggen in crypto zoals de Bitcoin koers. Toch is het wel aan te raden om je eerst een beetje te verdiepen in cryptocurrency voordat je begint met beleggen. Op die manier kun je met het volle verstand geld investeren en weet je een beetje hoe de cryptomarkt werkt. Dat is wel zo prettig als je er uiteindelijk ook nog geld mee wilt verdienen. Wat ook goed is om te weten, is dat je alleen moet investeren met geld dat je eventueel zou kunnen missen. Crypto is namelijk ontzettend volatiel wat betekent dat het de ene dag ineens veel waard kan zijn en de andere dag in kan storten. Zodra je belegt met geld dat je volgende maand nodig hebt, kan het gebeuren dat dat geld even weg is.

Daarom is het aan te raden om alleen te beleggen met geld dat je over hebt. Denk aan spaargeld of vakantiegeld dat je niet gaat gebruiken voor vakantie. Probeer ook om zonder emoties te beleggen. Dat betekent dat je niet meteen emotioneel moet handelen wanneer de Bitcoin koers ineens daalt. Veel mensen verkopen in zo’n geval meteen hun cryptocoins wat inhoudt dat ze ze sowieso met verlies verkopen. Dat is zonde. Na een daling komt er vrijwel altijd weer een stijging, ook al kan dat soms even duren. Experts verwachten dat je inleg op de langere termijn alleen maar meer waard gaat zijn. Houd daarom je investering in de Bitcoin koers net zolang vast tot je er dikke winst mee hebt gemaakt.