Na het verlies van een dierbare volgt een tijd van immens groot en intens verdriet. Een periode waarin nabestaanden zich omringen met familie en vrienden om het verdriet te kunnen dragen, maar ook om gezamenlijk de uitvaart van de dierbare vorm te geven onder begeleiding van een uitvaartverzorger. Maar wat nu als er tal van regels gelden die dit belangrijke proces bemoeilijken? Dat is een hard gelag voor de nabestaanden. Harry de Jong, directeur van Dordrecht en Omstreken Uitvaartverzorging: “Het doet ons verdriet dat we hen niet kunnen ontzorgen zoals we gewend zijn. Dit is een moeilijke periode, waarin we aan regels gebonden zijn.”

Al ruim 154 jaar staat Dordrecht en Omstreken Uitvaartverzorging nabestaanden bij na het verlies van een dierbare. Het verzorgen van een passende uitvaart is de missie van de zes gediplomeerde en zeer ervaren uitvaartbegeleiders die al vele jaren aan Dordrecht en Omstreken verbonden zijn. Professionals die luisteren, adviseren en wensen vertalen naar een persoonlijke uitvaart. De coronacrisis, en de daaruit voortvloeiende maatregelen, bemoeilijkt de uitvoering van hun professie. “En dat is frustrerend. Je wilt heel graag een dienst organiseren met bijvoorbeeld 150 man, als dat de wens van de familie is, maar het mag gewoon niet. Wij zijn aan regels gebonden. Uiteraard proberen we binnen deze beperkingen een uitvaart zo goed mogelijk vorm te geven, maar dat is moeilijk. Je wilt nabestaanden ten slotte alles geven wat ze willen én vooral ook nodig hebben, maar dat kan niet onder de huidige omstandigheden. We zijn genoodzaakt om ons tussen opgelegde regels te bewegen.”

Contactmomenten
Wat voor gevolgen hebben de regels voor de uitvaartbranche voor de uitvaartverzorgers van Dordrecht en Omstreken Uitvaartverzorging? De Jong: “Het aantal fysieke contactmomenten is verminderd. De uitvaartverzorgers hebben veel telefonisch contact met de familie en via de mail. Afspreken is wel weer mogelijk, op een spreekkamer in de uitvaartonderneming of, in goed overleg, bij de familie thuis, máár dan wel met een beperkt aantal mensen in de woonkamer en het strikt hanteren van de regels. Natuurlijk maakt dit het vormgeven van een uitvaart lastiger, maar in deze moeilijke tijd is het echt belangrijk om het aantal fysieke contacten te beperken. Dit doen we om zowel de families als de uitvaartverzorgers te beschermen.” De uitvaartonderneming aan de Nassauweg is coronaproof ingericht, bezoekers dienen anderhalve meter afstand te houden én een mondkapje te dragen. “In de Orangerie bijvoorbeeld, waar mensen na de uitvaart iets kunnen drinken, zijn maximaal vijftig zitplaatsen. Op dit moment mogen namelijk hooguit vijftig mensen een uitvaart bijwonen. Als je zit, hoef je geen mondkapje te dragen, maar als je gaat lopen weer wel.” Het personeel van De Orangerie ziet er op toe dat deze regels worden nageleefd.

Beperkingen
Qua personele bezetting wordt gewerkt met vaste verzorgingsteams. “De uitvaartverzorgers mogen op hun eigen manier een uitvaart begeleiden. Daar hebben ze de vrije hand in, zij doen waar zij zich goed bij voelen. Het zijn mensen die van ‘het vak’ houden, met enorme kennis van zaken, maar bovenal lief zijn, want dat is wat nabestaanden nodig hebben op dat moment. Het zijn uitvaartadviseurs. Specialisten die precies weten wat allemaal mogelijk is, ook onder de huidige omstandigheden. Binnen de beperkingen wordt zo goed mogelijk als kan een uitvaart naar wens vormgegeven. Dat gaat op het moment allemaal anders dan we gewend zijn, en dat is moeilijk voor nabestaanden en voor ons als uitvaartverzorgers, omdat je hen alles wilt geven wat zij nodig hebben. Maar binnen de beperkingen doen wij alles wat nodig is om families bij te staan.”