De laatste jaren is duurzaamheid een populair onderwerp in (en buiten) Nederland geworden. Steeds vaker zijn we bewust van ons gedrag met betrekking tot klimaatverandering op aarde. Dat blijkt uit recente cijfers van het CBS. Om verandering van het klimaat tegen te gaan, kun je zelf je steentje bijdragen in Dordrecht.
Met een paar simpele tips en tricks is het namelijk mogelijk om duurzamer te wonen, zonder dat je daar veel tijd of geld aan kwijt bent. Denk bijvoorbeeld aan het goed isoleren van je woning en het aanschaffen van zonnepanelen. In dit artikel lees je meer over duurzamer wonen in Dordrecht en omgeving.
1. Laat je woning goed isoleren en ga voor rolluiken
Nieuwbouwhuizen worden tegenwoordig altijd opgeleverd met goede isolatie. Dat is niet voor niets het geval, want op die manier hoeven de bewoners ervan minder hard te stoken om het binnen behaaglijk te hebben. Dat scheelt aanzienlijk met het oog op het milieu, omdat je minder energie verbruikt. Bij de productie van energie komt veel CO2 vrij, een schadelijk uitlaatgas.
Daarom is het aan te raden om je huis goed te laten isoleren wanneer daar nog geen sprake van is. Kies voor kwalitatieve muur-, gevel- en vloerisolatie om de warmte in de winter binnen te houden en ervoor te zorgen dat je huis in de zomer lekker koel blijft. Het aanschaffen van rolluiken of screens is daarbij een aanrader. Waarom dat zo is? Lees meer op deze website over de duurzame voordelen van rolluiken.
2. Ga van een grijs energiecontract naar een groen energiecontract
Over energie gesproken: beschik je nog over een grijs energiecontract? Wanneer je zelf nooit geswitcht bent van soort energie is de kans groot dat dit het geval is. Wil je echter duurzamer wonen, dan is het een must om over te stappen op een groen energiecontract. Hoewel er bij de productie van beide soorten energie CO2 vrijkomt, is dat bij de productie van groene stroom net wat minder het geval.
Dat betekent dat groene energie ‘beter’ is voor het milieu en de wereld dan grijze stroom. Veel mensen denken dat een groen energiecontract nog steeds veel duurder is dan grijze energie, maar dat is gelukkig allang niet meer het geval. Door aan de slag te gaan met energie vergelijken, weet je binnen korte tijd welke deal het beste bij je verbruik past.
3. Zelf groene stroom opwekken met zonnepanelen
In het kader van groene energie kun je nog net een stapje verdergaan. Wat dacht je ervan om je eigen groene energie op te wekken met behulp van zonnepanelen? Zonne-energie wordt door veel mensen ook wel gezien als de basis van duurzaam wonen. Met een groen energiecontract dat je afneemt bij een energieleverancier heb je al een goed begin te pakken, maar je kunt nog groener bezig gaan door je eigen energie uit de zon op te wekken. Daar heb je zonnepanelen en een omvormer voor nodig.
Het is afhankelijk van je verbruik en de ruimte die je hebt bij je huis in Dordrecht hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Een expert kan je hierbij helpen. Vervolgens wek je je eigen verantwoorde stroom op; direct uit de zon. Omdat zonnepanelen langer mee kunnen dan dat je de investering terug hebt verdiend, heb je na een aantal jaren geen kosten meer voor je energie. Win-winsituatie dus.
4. Groen dak voor meer biodiversiteit en een koel huis
Hebben we het over duurzaamheid, dan hebben we het ook over biodiversiteit. Biodiversiteit is ontzettend belangrijk voor een gezonde wereld. Door je tuin vol te zaaien met bloemen, planten en struiken heb je al een goed begin. Wat je ook kunt doen, is kiezen voor een groen dak. Groene daken zien we steeds vaker op huizen in Nederland en dat is niet voor niets het geval.
Ze bieden een hele fijne leefomgeving voor bijen, vlinders en insecten. Ook heeft een groen dak andere groene voordelen. Zo zorgen dergelijke daken ervoor dat je huis koeler blijft in een hete zomer. Nu het klimaat langzaam maar zeker aan het veranderen is, krijgen we naar alle waarschijnlijkheid steeds vaker met hoge temperaturen te maken. Met een groen dak zorg je voor een koel huis en een frisse leefomgeving.
5. Vervang alle lampen in huis met LED-verlichting
Tot slot nog een simpele, maar zeer belangrijke tip in het kader van energie (en geld) besparen: vervang alle spaarlampen, gloeilampen en halogeenlampen met LED-verlichting. LED is een hele duurzame oplossing voor traditionele verlichting. Dat komt omdat dergelijke lampen veel minder energie verbruiken dan bijvoorbeeld gloeilampen en spaarlampen. Zo’n LED-lamp verbruikt zo’n 85% minder stroom dan een halogeenlamp.
Ten opzichte van een spaarlamp of gloeilamp is een LED-lamp tot wel 90% zuiniger! Dat betekent dat je veel minder energie verbruikt met LED-verlichting. Daarbij gaan dit soort lampen ook nog eens een stuk langer mee dan bijvoorbeeld spaarlampen. Een gemiddelde LED-lamp biedt een levensduur van 15.000 tot 50.000 branduren, terwijl spaarlampen ongeveer 6.000 tot 10.000 branduren hebben en gloeilampen slechts 1.000 tot 1.500.