Ben jij met je partner op zoek naar een droomhuis waar je samen je eerste jaren in door kan brengen? We hopen van harte dat het lukt om zo’n plek te vinden. Natuurlijk is het niet makkelijk om in deze tijd van hoge prijzen en weinig aanbod een goed en geschikt huis te vinden. Om je zoektocht op gang te helpen qua budget hebben we hier een aantal dingen waar je aan moet denken als je begint met het zoeken van je droomhuis.

Allereerst, spaar een eigen startbedrag

Het grootste probleem van starters is het feit dat er geen goed startbedrag is om mee te beginnen. Het is lastig om te sparen, zeker als je nog een studieschuld hebt om af te lossen, bijvoorbeeld. Je mag over het algemeen maar 100 procent van de waarde van een koophuis lenen bij de bank: de overige kosten betaal jij. Over het algemeen moet je denken dat een bank graag ziet dat je zo’n 4 tot 6 en soms zelfs 10 procent van de waarde van het huis dat je zou willen kopen in ‘cash’ hebt staan op de bank. Jouw allereerste taak om een huis te kopen met je partner is dus: sparen, sparen en nog eens sparen.

Vervolgens, kijk hoeveel je mag lenen

Als je een eigen startbedrag hebt, is dat een goed begin. Maar daarna wil je natuurlijk graag je maximale hypotheek berekenen. Het is wel zo handig om te weten hoeveel geld je uit mag geven aan een huis en hoeveel je nog eventueel over zal houden om een verbouwing te doen. Je kunt nu snel en eenvoudig je hypotheek berekenen zodat je precies weet in welke prijscategorie je een huis zoeken kunt.

Kom je niet helemaal rond, ga naar pa!

Wij zullen je gelijk maar de gouden tip geven: ga uit eten met je pa en je schoonpa. Vaak hebben mensen in de veertig, vijftig en zestig echt wel wat centen en kunnen mensen uit die generatie je wel helpen met de aankoop van een huisje. Stel, je kunt je pa een rentepercentage van 2 of 3 procent beloven, dan krijgt je pa al meer geld dan dat hij zou krijgen als hij het geld op de bank zou laten staan. Het is dus zowel voor jou als voor je ouders een goede investering.

Bekijk ook allerlei foefjes

Er zijn allerlei subsidiepotjes en andere opties om meer geld te krijgen voor de aankoop van een huis. Denk bijvoorbeeld aan de optie om je hypotheek te verhogen naar 106 procent van de waarde van je huis in plaats van de 100 procent die je maximaal mag krijgen. Die optie krijg je als je je huis gelijk verduurzaamt met zonnepanelen of een warmtepomp of iets dergelijks.

Ga op zoek naar je droomhuis

Als je eenmaal hebt bekeken wat de mogelijkheden zijn qua budget is het zoeken naar een huis helemaal zo moeilijk niet meer: je kijkt in de prijscategorie en gaat in verschillende huizen een kijkje nemen. Zorg dat je altijd een onafhankelijk iemand meeneemt die niet door jouw roze bril kijkt: zo voorkom je dat je te veel betaalt voor een huis die dat niet waard is.

(Foto: pexels.com)