Internetbankieren is handig en snel. Toch vinden veel mensen het nog erg spannend om online hun bankzaken te regelen. Dat is ook terecht. Als je je digitale veiligheid niet op orde hebt, kunnen cybercriminelen zomaar je hele financiele handel en wandel volgen. Met deze tips voorkom je dat anderen meegluren en misbruik maken van je bankrekening.
Goede beveiliging
Als je vasthoudt aan deze vuistregels, kun je met een gerust hart internetbankieren:
Sterke wachtwoorden
Kies lange en moeilijk te raden wachtwoorden voor je accounts. Vermijd wachtwoorden met je naam of geboortedatum. Een sterk wachtwoord telt minstens 8 tekens en bevat zowel hoofdletters als kleine letters, leestekens en cijfers. Wijzig je wachtwoorden eens in de zoveel tijd en gebruik ze nooit voor meer dan één account.
Tweefactorauthenticatie
Voor vertrouwelijke accounts, zoals die van je bank, gebruik je naast een wachtwoord nog een extra identificatiemethode. Dat kan een vingerafdruk, sms-code of gezichtsherkenning zijn. Je kunt ook bijvoorbeeld Google Authenticator inzetten.
VPN
Ga nooit internetbankieren terijl je ingelogd bent op een openbaar netwerk. Het risico op meekijkers is dan aanzienlijk. Als je echt niet anders kan, schakel je eerst een VPN in. Je brengt dan een versleutelde verbinding tot stand. Hackers kunnen je gegevens niet langer onderscheppen en dankzij encryptie zijn de gegevens onleesbaar. Omdat je IP-adres wordt afgeschermd, zijn de gegevens ook niet meer terug te herleiden naar jou als verzender. Gebruik de NordVPN kortingscode om op een voordelige manier kennis te maken met VPN.
Banknotificaties
Geef je bank toestemming om notificaties naar je te sturen. Zo kun je meteen ingrijpen als er sprake is van verdachte activiteiten. Het eerste wat je dan moet doen is contact opnemen met je bank en je wachtwoord veranderen.
Opgelet voor oplichters
Hieronder lichten we een aantal methodes uit, die cybercriminelen hanteren om toegang te krijgen tot je bankrekening:
Phishing
Cybercriminelen doen zich voor als een betrouwbare instantie, in dit geval je bank. Ze mailen of bellen je met de boodschap dat er iets mis is met je rekening. Je rekening of bankpas is bijvoorbeeld geblokkeerd. Als je je pincode doorgeeft of je bankpas opstuurt, zullen ze de blokkade opheffen. Ga nooit in op dergelijke verzoeken, maar neem bij twijfel altijd rechtstreeks contact op met je bank.
Automatische afschrijvingen
Voor een machtiging tot automatische incasso moet je een handtekening zetten. Oplichters kunnen de handtekening vervalsen. Vooral digitale handtekeningen zijn makkelijk na te maken. Controleer daarom regelmatig je afschrijvingen.
Banenzwendel
Oplichters houden je een goedbetaalde baan voor. Ze ontvangen graag een CV van je, met al je persoonlijke informatie, en je bankgegevens. Je kunt ook gevraagd worden om zogenaamde bemiddelings- of administratiekosten te betalen. Achteraf blijkt de baan helemaal niet te bestaan en hebben de oplichters zowel je geld als je gegevens in handen.
(Foto: pexels.com)