Heel stiekem mogen we allebei nog best blij zijn dat we in Nederland wonen. Ondanks dat er dingen gebeuren waar niet iedereen het mee eens is, staat Nederland nog altijd vrij hoog op de lijst van landen op de wereld waar je het beste kunt wonen. Eén van de redenen dat het wonen in Nederland fijn is, is het feit dat je hier relatief veilig over straat kunt. Zeker als je dit vergelijkt met andere landen. Dit komt voor een groot deel, omdat we te maken hebben met een sterk rechtssysteem. Voor veel mensen is dit nogal ingewikkelde materie. Daarom gaan we hier in dit artikel dieper op in en vertellen we jou over de 3 rechtsgebieden in Nederland. 

Waarom een advocaat zo handig is

Neem een advocatenkantoor in Rotterdam en je ziet er de meest pientere, verstandige mensen zitten. De ruimte ademt kennis, waarmee deze advocaten inwoners van Nederland helpen met het opkomen voor en verdedigen van hun rechten. Dit is wel zo prettig, aangezien er veel gebieden zijn waarin dit kan plaatsvinden. Het lastige is dat veel mensen niet direct tot de kennis beschikken om hier zelf iets mee te doen. Hoe fijn is het dan dat er mensen zijn die jou hiermee kunnen helpen en jou voorzien van advies?

Het komt helaas vaker voor dan gewild dat we terecht komen in bepaalde conflicten. Dit kan gaan om conflicten op het werk, in de thuissfeer of zaken als bijvoorbeeld de huur. Hierin gaat de materie vaak erg diep, waardoor hier iemand nodig is die alles tot op de puntjes duidelijk kan maken. Zaken liggen nu eenmaal soms erg ingewikkeld. Daarbij zorgt een advocaat ervoor dat jij als persoon zo goed mogelijk uit een situatie kan komen. De kans dat dit lukt met behulp van een advocaat is daarbij vele malen groter dan wanneer je dit alleen doet.

De drie rechtsgebieden van Nederland

In Nederland hebben alle burgers en advocaten te maken met 3 rechtsgebieden. Dit gaat om het strafrecht, het civiele recht en het bestuursrecht. Hieronder leggen we per gebied uit wat het precies betekent:

  1. Strafrecht

Het komt voor dat mensen iets doen wat niet mag. Hierbij krijgt een persoon te maken met het strafrecht, waarin een strafrechter gaat uitzoeken of deze persoon een strafbaar feit is begaan. Daarna bepaald deze zelfde strafrechter of de persoon gestraft moet worden. Deze soort straffen worden onder andere berecht door een kinderrechter, een kantonrechter of een politierechter. 

2. Civiel recht

Waar mensen zijn, zijn conflicten. Hierbij komt het vaak voor dat er problemen zijn tussen een burger en een bedrijf of ander persoon. Hierbij kan het ook gaan over een conflict tussen twee bedrijven. Het is hierin verstandig eerst te proberen deze problemen zonder rechter op te lossen. Echter zitten de emoties af en toe zo diep en gaat het om ingewikkelde zaken, waardoor de zaak toch voor de rechter moet komen. In deze kwestie wordt er gevraagd aan de rechter of deze hierover kan oordelen door middel van het starten van een civiel proces. Een andere benaming voor het civiel recht is overigens burgerlijk recht of privaatrecht. 

Het civiel recht is een tamelijk breed begrip waar meerdere ‘rechten’ onder vallen. Zo kan je te maken hebben met jeugd- en familierechters, arbeidsrecht, huurrecht of bijvoorbeeld het aansprakelijkheidsrecht. Het gaat in deze altijd over zaken waarbij ruzies en conflicten tussen mensen en/of bedrijven plaatsvinden die het liefst zo snel mogelijk worden opgelost. Uiteindelijk is dit natuurlijk het beste voor beide partijen.

3. Bestuursrecht

Het derde rechtsgebied is het bestuursrecht. Hierbij gaat het voornamelijk over de besluiten die zijn genomen door de regering. Dit omvat voornamelijk zaken als het toekennen van vergunningen of het uitdelen van een uitkering. Hierbij kan het voorkomen dat een persoon het niet eens is met een bepaalde beslissing. Daarna kan de stap worden genomen naar de bestuursrechter. Hier wordt vervolgens een uitspraak gedaan.

De zorgvuldige zoektocht naar de juiste advocaat

Na het lezen van dit artikel ben je waarschijnlijk iets meer op de hoogte van de verschillende rechtsgebieden in Nederland en wat advocaten voor jou kunnen betekenen. Veel advocaten zijn gespecialiseerd in een van de rechtsgebieden, waarmee zij jou perfect tot dienst kunnen zijn. Uiteraard zijn er ook advocaten die een hele grote zijn wat betreft alle drie de rechtsgebieden. Indien jij in een conflict belandt, is het aan te raden zorgvuldig op zoek te gaan naar een advocaat waar jij een goed gevoel bij hebt. Op die manier is de kans groot dat deze jou bijstaat, waarna je uiteindelijk tot een gepaste oplossing komt.