De extra administratieve rompslomp die salarisadministratie heet, brengt veel werkgevers onder bij de experts. Een veelgehoorde reden is dat in Nederland Regeltjesland moeilijk bij te houden is aan welke arbeidsvoorwaarden elk boekjaar weer voldaan moet worden. Een voorbeeld daarvan is de in 2022 vernieuwde ouderschapsverlofwet. Daarnaast zijn er meer redenen om de hele papierwinkel uit te besteden. De salarishuishouding is een vak op zich, dat de nodige aandacht verdient van elk soort onderneming. Of dit nu een BVO zoals SC Heerenveen is, een horecabedrijf of een call center.
Nieuwe ontwikkelingen betaald ouderschapsverlof
Sinds 2022 hebben werknemers bijvoorbeeld recht op betaald ouderschapsverlof. Nederland zou Nederland niet zijn als daar geen hele waslijst met voorwaarden aan verbonden is. Wie heeft er recht op, hoe lang zijn er uitzonderingen? Een gespecialiseerd bedrijf zoals Salure heeft op zijn website alles netjes op een rijtje gezet, maar belangrijker nog: deze experts op het gebied van salarisadministratie kennen alle ins en outs als het gaat om veranderende wetgeving en arbeidsrechten. Dat is in een notendop de reden om deze ingewikkelde materie uit te besteden.
Uitgerust en stressvrij weer aan het werk
In andere landen was deze wet al eerder in kannen en kruiken, in Nederland moest daar ‘nog even’ over gepolderd worden. De kogel is door de spreekwoordelijke kerk, maar veel ouders die een langer ouderschapsverlof misgelopen zijn zullen zich afvragen waarom de overheid deze regeling er niet eerder doorheen heeft gedrukt. Het is namelijk beter voor werknemer én -gever dat een kersverse ouder alle tijd heeft om te wennen aan zijn of haar nieuwe gezinssituatie. Zo kan met name de moeder min of meer uitgerust weer aan het werk. Meer weten over het belang van ouderschapsverlof? Dit onderzoek toont aan dat extra ouderschapsverlof rechten voor betere arbeidsmogelijkheden voor vrouwen zorgen. Als een vrouw die net bevallen is, iets niet kan gebruiken, is het wel stress. Net als de partner met wie ze de kleine groot gaat brengen.
Last van de schouders dankzij betaald ouderschapsverlof
Over stress gesproken. Met een hele andere, niet te onderschatten vorm hiervan krijgen werkgevers te maken. Zij dragen zorg voor een heel team dat idealiter gelukkig is op de werkvloer. Hoe hechter een team, des te beter de resultaten. Dat moet gemanaged worden, om over alle andere werkzaamheden van een ondernemer of andere leidinggevende nog maar te zwijgen. De salarisadministratie is daarbij niet zelden een bureaucratisch blok aan het been. Je begint geen bedrijf om voortdurend in de cijfertjes te moeten neuzen. Wie het hele financiële gebeuren aan deskundigen overlaat, voelt een last van zijn schouders verdwijnen.
Iedereen moet doen waar hij goed in is
Een team presteert het beste wanneer iedereen doet waar hij goed in is. Dat weten voetballers als geen ander. Er zijn waterdragers, spelverdelers en mensen die voor de doelpunten zorgen. Die filosofie is op elke soort organisatie te plakken. Wat dat betreft is een specialist die de salarisadministratie in goede banen leidt, vergelijkbaar met een keeper die zijn doel schoon houdt. De positie van keeper is doorgaans niet de populairste, maar iemand moet het doen. En wanneer de nul gehouden wordt, is elk doelpunt pure winst. Productieve aanvallers worden als het ware ontzorgd met een betrouwbare sluitpost. Resultaten boek je sneller wanneer de balans bewaakt wordt – zowel op het voetbalveld als in het bedrijfsleven.
Zaakwaarnemers en hun ingewikkelde contracten
Zeker bij een voetbalclub als SC Heerenveen is de salarisadministratie een aspect dat daarom niet onderschat moet worden. Denk ook aan nieuwe spelers, hun zaakwaarnemers en de ingewikkelde contracten die zij eigenhandig opstellen. Over inkomende transfers lees je overigens meer nieuws op deze site.