Wil jij een feest organiseren waarbij je er zeker van kunt zijn dat niemand dat gaat vergeten? Dan is een Oktoberfest een leuke optie! Ja, het is een soort feest dat normaal gesproken in oktober wordt gehouden, maar niemand houdt je tegen om dit feest op een ander tijdstip in het jaar te vieren. Om jou een beetje op weg te helpen hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Zorg voor de juiste muziek

We hoeven je niet uit te leggen dat bij een echt Oktoberfest Duitse schlagermuziek hoort. Het is dan het leukste als je voor de liedjes kiest die iedereen die bij het feest aanwezig is zonder problemen mee kan brullen. Je zou dan een echte artiest in kunnen huren. Zo kun je bijvoorbeeld de Duitse schlagerkoning Otto Lagerfett boeken, maar er zijn nog veel meer artiesten in dit genre te vinden die graag bij een gezellig feest op komen treden. Over het algemeen gaat het hier dan om artiesten die zelf een geluidsband meenemen waar de muziek al opstaat. Een authentiek Duits blaasorkest doet het natuurlijk ook altijd goed! Heb je niet het budget voor een artiest? Er zijn ook meer dan genoeg cd’s te vinden met deze muziek, maar ook diensten als Spotify staan hier helemaal vol mee.

Denk aan de juiste kleding

Een Oktoberfest is niet compleet zonder de authentieke Duitse kleding. Iedereen die naar een dergelijk feest komt zal er toch uit willen zien alsof ze zo uit de Alpen zijn weggelopen. Ga dan ook op zoek naar een kledingverhuurder die voor jou de echte dirndels en lederhosen heeft klaarliggen. Deze zijn vaak in meerdere kleuren en stijlen te krijgen, kies dan ook gewoon die stijl die jij het mooiste vindt. Maak dan wel duidelijk dat de gasten op je feest zich ook op deze manier moeten aankleden. Zonder lederhosen is het natuurlijk geen echt Oktoberfest…

De aankleding is ook belangrijk
Je wil Oktoberfest natuurlijk vieren op een plek die het echte Oktoberfest gevoel uitstraalt. Hiervoor moet je er voor zorgen dat de aankleding van de ruimte ook helemaal lijkt op die van een echte Duitse bierhal. Dit kun je vrij eenvoudig bereiken. Kenmerkend aan een bierhal is dat hier altijd lange, houten tafels staan. Er zijn heel wat bedrijven die deze tafels, in meerdere formaten, verhuren. Om deze tafels helemaal af te maken leg je hier dan van die mooie, geruite tafelkleedjes op. Belangrijk is dat er ook vlaggetjes opgehangen worden. Denk aan vlaggetjes met de Duitse kleuren, maar vlaggetjes met een harlekijnmotief doen het ook altijd goed. Verder kun je de aankleding natuurlijk zo ‘Duits’ maken als je zelf maar wil.

Zet een tent in je tuin

We hebben het natuurlijk al over de aankleding gehad, maar je kunt er daarbij ook voor kiezen om jouw feest in een echte tent te organiseren. Er zijn verschillende bedrijven waar je een grote tent kunt huren, die deze mensen dan nog eens voor je komen opzetten ook. Let er daarbij wel op dat je een tent huurt die goed past op de plek waar je het feest gaat houden. Kies dus niet in je enthousiasme voor een al te grote tent. Maar, houd ook het aantal mensen op je feest in de gaten. Het is ook niet de bedoeling dat het allemaal te krap wordt. Er moet wel flink gehost kunnen worden!

Er moet wel gedronken kunnen worden
Bij een Oktoberfest hoort natuurlijk bier. Bier in hele grote hoeveelheden, die uit hele grote bierpullen worden gedronken! Je moet er dan wel op letten dat je dus voldoende bier inslaat. Het is handig om hier een tap voor te huren, zodat je niet na afloop met honderden lege bierflesjes zit. Er zijn genoeg aanbieders die jou hier graag bij helpen. Overigens is bier niet het enige drinken waar je bij een Oktoberfest mee scoort. Ook schnaps doet het altijd goed!

Hebben we het al over eten gehad?
Drinken is belangrijk, maar er moet ook een bodempje gelegd worden. Als je het dan hebt over eten dat bij een Oktoberfest past, dan schieten ons als eerste de pretzels te binnen. Maar denk ook aan vette braadworsten, zuurkool en andere Duitse lekkernijen. Dit is niet het soort feest waar je met een verzorgd vijf gangen diner aan moet komen zetten… Zorg ook altijd voor genoeg chips, nootjes en andere snacks. Van al dat hossen en zingen word je nu eenmaal hongerig.