In de afgelopen jaren is investeren in crypto ontzettend populair geworden. Grote kans dat je zelf misschien wel een investering hebt gedaan of dat je in ieder geval iemand kent met een crypto wallet vol digitale munten. De Bitcoin doet het de afgelopen jaren immers erg goed; helemaal als je weet dat de munt ooit helemaal niks waard was.

Door de jaren heen heeft deze cryptomunt verschillende records gehaald. Naast de welbekende Bitcoin is het mogelijk om zogeheten altcoins toe te voegen aan je wallet. Wat altcoins precies zijn en waarom het aan te raden is om bijvoorbeeld te investeren in de Cardano koers lees je in dit artikel over alternatieve cryptocurrency.

Altcoins: wat zijn dat precies?

Net als de Bitcoin zijn altcoins digitale munten. Het is de benaming voor alle alternatieve cryptomunten behalve de Bitcoin. Sinds de introductie van de Bitcoin in 2009 zijn er duizenden andere cryptocurrencies ontwikkeld overal ter wereld. Dat is helemaal niet vreemd met de Bitcoin als het grote voorbeeld. Deze altcoins proberen een graantje mee te pikken van het succes van de Bitcoin en proberen hierbij vaak om beperkingen van de Bitcoin te verbeteren of om specifieke problemen op de blockchain op te lossen. De naam altcoins staat voor ‘alternative cryptocurrency’ en omvat dus meerdere soorten munten.

Het is goed om te weten dat altcoins net anders zijn ingericht dan de Bitcoin. Dit is het geval, omdat de makers van de desbetreffende altcoin het bijvoorbeeld niet eens zijn met hoe de Bitcoin is opgezet of omdat ze bepaalde kenmerken misten. Kijk bijvoorbeeld naar de Litecoin. Deze altcoin is opgericht door ingenieur Charlie Lee omdat hij vond dat de Bitcoin niet geschikt was voor snelle betalingen. De transactietijd van de Litecoin is dus een stuk sneller. Uiteindelijk zijn de meeste altcoins toch een soort van kopie van de Bitcoin, maar dan ieder met eigen kenmerken en voorwaarden. Hierbij vind je af en toe ook wel écht bijzondere projecten.

Dit is waarom investeren in altcoins interessant kan zijn

Er zijn verschillende redenen aan te wijzen waarom investeren in altcoins interessant kan zijn voor jou als inwoner van Dordrecht en omgeving. Hoewel er in verhouding nog niet veel plekken zijn waar je fysiek met altcoins kunt betalen, zijn er wel degelijk wat voordelen te vinden aan deze digitale munt. Denk bijvoorbeeld aan de volgende pluspunten:

  • Een van de belangrijkste redenen waarom altcoins interessant zijn, is omdat ze erg divers in functionaliteit zijn. Waar de Bitcoin vooral dient als opslag van een bepaalde waarde en natuurlijk een betaalmiddel, bieden verschillende altcoins vaak aanvullende en soms compleet andere functies. Denk aan slimme contracten en gedecentraliseerde applicaties (dApps), die zeker het bestuderen waard zijn.
  • Daarnaast zijn altcoins het ideale middel om je beleggingsportefeuille te diversifiëren. Door te investeren in verschillende cryptocurrencies, dus ook altcoins, kun je als belegger je risico zoveel mogelijk spreiden én profiteren van de groei van verschillende projecten. Het is nóg beter om naast crypto ook te investeren in andere zaken, zoals aandelen, goud en obligaties, zodat je een nog bredere portefeuille hebt.
  • Vergeleken met de Bitcoin zijn de meeste altcoins erg goedkoop en heb je te maken met lage transactiekosten. Dat maakt investeren in altcoins vaak net wat toegankelijker dan een investering doen in Bitcoin. Je kunt immers op een simpele manier investeren in meerdere altcoins zonder al te veel geld uit te geven in één keer.

Welke altcoins zijn een must voor 2024/2025?

Als je van plan bent om te investeren in altcoins moet je een keuze maken in het enorm grote aanbod. Er bestaan namelijk duizenden altcoins en er komen iedere dag nog nieuwe alternatieve cryptomunten bij. In dat enorme aanbod is er gelukkig wel een aantal dat zonder meer interessant te noemen is voor de komende jaren.

Investeren in de Cardano koers (ADA)

Zo is investeren in de Cardano koers zeker een aanrader. Cardano is een op onderzoek gebaseerd blockchainplatform. Dit platform en de munt is ontwikkeld door ingenieurs en wetenschappers onder de leiding van Charles Hoskinson en Jeremy Wood. Het doel van de altcoin is om een veilige en schaalbare infrastructuur te bieden voor de ontwikkeling van de bovengenoemde dApps en slimme contracten. Daarmee onderscheidt Cardano zich van andere munten, waarbij de focus op academisch onderzoek ook een grote rol speelt.

Ethereum (ETH) in je crypto wallet

Naast de Cardano koers is de Ethereum koers een bekende altcoin. Sterker nog: de ETH van Ethereum is de meest bekende cryptomunt naast de Bitcoin. Het grote verschil met de Bitcoin is dat het platform eveneens slimme contracten en dApps (zoals de Cardano koers) ondersteunt. Hierdoor is Ethereum heel veelzijdig en breed toepasbaar. Analisten verwachten dat de munt dit jaar flink zal stijgen door de populariteit van Ethereum. Ze denken dat de cryptomunt eind dit jaar meer dan € 7.700 waard kan worden.

Neem ook Ripple (XRP) mee in je wallet

Tot slot nog een interessante altcoin om in te investeren in 2024/2025: XRP van Ripple. Ripple is ontworpen voor snelle transacties die ook nog eens voordelig zijn. Dit als antwoord op de in verhouding langzame transacties van Bitcoin. Dat heeft ervoor gezorgd dat banken wereldwijd interesse tonen in Ripple, iets dat nog niet vaak is voorgekomen in de wereld van de crypto. Dat maakt Ripple een van de meest veelbelovende cryptomunten van het moment, naast Cardano en Ethereum.