De internationale cryptomarkt groeit gestaag, met meerdere grote bedrijven en zelfs overheden die deze digitale valuta eindelijk beginnen te omarmen, te aanvaarden en zelfs te gebruiken. Daarnaast zijn er natuurlijk ook andere overheden, zoals Rusland en China, die cryptocurrency bannen, maar wel met hun eigen CBDC’s (Central Bank Digital Currencies) naar voren komen.
Hoe zit dit in feite bij ons? Is cryptocurrency legaal in Nederland? Kan en mag je hier zomaar in beleggen, of het bezitten?
De legaliteit van crypto in Nederland is momenteel een complex onderwerp met verschillende nuances. Het lijkt op het eerste gezicht een kluwen van vaak onduidelijke standpunten waardoor het voor particulieren met interesse in crypto niet gemakkelijk is om te weten wat mag en wat niet.
In dit artikel bespreken we verschillende belangrijke aspecten van de wetgeving omtrent crypto in Nederland anno 2024. Hou er natuurlijk rekening mee dat deze sector voortdurend evolueert en hetzelfde geldt voor de legaliteit ervan.
Standpunt van de Nederlandse overheid
Onze overheid heeft nog geen officieel standpunt “voor” of “tegen” ingenomen wat betreft de legaliteit van cryptocurrency. Dit is al jarenlang het geval, sinds het ontstaan van cryptocurrency.
De Nederlandse regering erkent cryptocurrency niet als wettig betaalmiddel (zoals wel het geval is in bepaalde andere landen), maar verbiedt het bezit of gebruik ervan ook niet. Dit neutrale standpunt is wat je bij de meeste andere overheden ook kan terugvinden op dit moment.
Dat betekent dus concreet dat je crypto mag bezitten, of het nu Bitcoin is of enkele altcoins. Hier spreekt de overheid zich niet over uit. Wat de beste cryptomunten zijn om te bezitten of om in te beleggen, hangt immers af van heel wat factoren, zoals Joren Verdoes van Bitcoin Magazine aangeeft.
In 2021 nam de Tweede Kamer een motie aan waarin de regering werd gevraagd om crypto meer te reguleren en om onderzoek te doen naar de impact van crypto op de economie en de samenleving. Vorig jaar kwam minister van Financiën, Sigrid Kaag, met een voorstel voor meer regulering naar de Tweede Kamer. De ministerraad heeft daarom ingestemd met strengere eisen voor cryptobedrijven. Om consumenten beter te beschermen mogen cryptobedrijven bijvoorbeeld geen misleidende reclame maken en moeten ze hen waarschuwen voor risico’s.
Niet echt een allesomvattende cryptowet, maar cryptowetgeving begint wel steeds meer op de agenda van de overheid te staan.
Toezichthouders
Op dit moment hebben we in Nederland een aantal toezichthoudende instanties in de cryptomarkt.
De Nederlandsche Bank is verantwoordelijk voor het toezicht op crypto-exchanges en de Autoriteit Financiële Markten houdt toezicht op aanbieders van ICO’s (Initial Coin Offerings) en andere cryptogerelateerde activiteiten. Het ministerie van Financiën heeft als taak om cryptowetgeving op te stellen.
Zowel De DNB als de AFM houden toezicht op de cryptomarkt, monitoren de werking ervan en grijpen indien nodig in.
De AFM heeft in 2022 een vergunningplicht ingevoerd voor aanbieders van cryptodiensten. Deze moeten zich dus registreren bij de AFM en voldoen aan strenge eisen, vooral gericht op consumentenbescherming.
Huidige regels met betrekking tot crypto
Op dit moment zijn er nog niet heel veel echte harde wetten met betrekking tot cryptocurrency in ons land, maar het raamwerk begint wel vorm te krijgen. De overheid heeft zich vooral gericht op de veiligheid van particulieren en het minimaliseren van de invloed van malafide partijen, zoals sommige onbetrouwbare crypto-exchanges.
Hiervoor gelden de volgende wetten:
- Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft): cryptobedrijven moeten hun klanten identificeren (KYC, Know Your Customer) en verdachte transacties melden (AML, Anti-Money Laundering)
- Dienstenwetgeving cryptovaluta (Dwc): de Dwc verplicht cryptobedrijven om een vergunning aan te vragen
- Besluit prudentiële regels voor cryptovaluta-exchanges (Bpce): crypto-exchanges worden onderworpen aan bepaalde normen, zoals kapitaaleisen en regels voor risicobeheer
Naast deze zaken zijn er vooral belastingregels van kracht.
Belastingregels
Het ministerie van Financiën heeft duidelijk gemerkt dat cryptocurrency een miljardenindustrie is. De belastingregels voor beleggers en bezitters van crypto zijn vrij uitgewerkt en concreet. Cryptocurrencytransacties en het bezit ervan vallen onder duidelijke richtlijnen, zoals de behandeling van cryptocurrency als vermogenswinsten en de verplichting om alle crypto-activiteiten te rapporteren aan de belastingdienst.
Op de website van de belastingdienst kan je een overzicht vinden van de verschillende situaties waarin je belastingen moet betalen op de crypto en hoe je dit precies moet doen. Dit gaat van particulieren die crypto bezitten tot bedrijven die erin betaald worden, en alle situaties daartussen.
Mag je in crypto beleggen in Nederland?
Hoewel er geen duidelijke “ja” vanuit de overheid werd gegeven, kunnen we wel met redelijke zekerheid zeggen dat je zonder problemen in crypto mag beleggen in Nederland. Het is in de eerste plaats niet illegaal. Hier komt nog bij dat je op de officiële site van de belastingdienst regels kan vinden met betrekking tot het beleggen in crypto en de winst die je ermee maakt.
De overheid lijkt wel sterk te verkiezen dat je alleen belegt bij crypto-exchanges met een vergunning uit Nederland, waarover ze dus controle en toezicht kan houden.
Markets in Crypto Assets Regulation
Alles wat we tot nu toe hebben besproken kan binnenkort wijzigen. Nederland gaat immers later dit jaar een Europese verordening doorvoeren. De Markets in Crypto-Assets is een reeks cryptowetten opgesteld door de Europese Unie, die in Nederland ook zullen worden uitgerold.
Het doel van MiCA is een overkoepelend en uniform Europees kader op te stellen bij de regulering van crypto binnen de EU. Cryptobedrijven zullen zich aan strenge regels moeten houden, met als doel om eerlijke concurrentie te bevorderen en individuen te beschermen.
(Beeld: pexels.com)