Nederland werd kortgeleden benoemd tot de hottest tech hub in Europa in het rapport State of European Tech 2021. Dat is een veelbelovende term, maar hoe heeft Nederland die titel verworven en wat houdt het precies in? Ontdek hier het antwoord op die vragen en de kansen en risico’s die Nederland voor zich heeft.

 

Nederland zet zich in voor cyberveiligheid en VPN-gebruik

Een van de redenen dat Nederland gezien wordt als hottest tech hub van Europa is de manier waarop ze zich inzetten voor cyberveiligheid. Nederland heeft het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) opgezet. Dit is een organisatie die zich inzet om Nederland digitaal meer weerbaar te maken.

 

Het digitaal weerbaar maken doen ze op verschillende manieren. Een van die manieren is om mensen te informeren over risico’s en maatregelen. Een goede maatregel om cyber security te verbeteren is het gebruik van een VPN. Dit is een Virtueel Privé Netwerk waar mensen op in kunnen loggen om hun identiteit en adres af te schermen. Het gebruik ligt met een gratis VPN voor iedereen binnen handbereik.

Nederland is de thuisbasis voor vele techbedrijven

Nederland zet zich al jaren in om techbedrijven te stimuleren om naar Nederland te komen. Als het gaat om het aantal start-ups staat Nederland in de top 5 van Europa. Bij elkaar hebben deze bedrijven een waarde die hoger is dan € 900 miljoen. Daarbij zijn de Lage Landen al jaren de thuisbasis van grote techbedrijven, waaronder:

 

  • ASML
  • Philips
  • TomTom
  • Adyen
  • com

Nederland moet bijblijven

In de wereld van tech volgen ontwikkelingen zich razendsnel op. Dat is voor bedrijven en de werkgelegenheid heel interessant, maar het betekent ook dat Nederland de aandacht niet mag verslappen. Er zijn een paar belangrijke punten waar het land zich in de komende periode op moet focussen.

 

 

 

 

Financiering van deeptech

Deeptech zijn innovaties die bedoeld zijn om de digitale transitie en verduurzaming van de samenleving tot stand te brengen. Het zijn technologieën die ook helpen om nieuwe banen te creëren. Dit zijn voorbeelden van deeptech:

 

  • Internet of Things (IoT)
  • Duurzame energie
  • Virtual reality, augmented reality en Metaverse
  • Cybersecurity
  • Biotechnologie
  • Advanced manufacturing

 

Deeptech zal steeds belangrijker worden, maar in Nederland wordt er nog niet voldoende in geïnvesteerd. Er wordt wel onderzoek gedaan, zo werd in 2021 plusminus € 615 miljoen in quantum techniek en Research & Development geïnvesteerd, maar er is meer geld nodig voor de innovaties die met deze kennis ontwikkeld kunnen worden.

Aantrekken van talent

Wereldwijd is er veel vraag naar medewerkers die de kennis, kunde en passie hebben om in de techwereld te werken. Nederland is niet de enige tech hub in de wereld. Men kan ook naar Silicon Valley, Londen en Beijing. Goede medewerkers hebben dan ook heel veel keuze. Daar komt bij dat in Nederland de salarissen voor tech personeel gemiddeld lager liggen dan in andere landen zoals de Verenigde Staten. Er moet nagedacht worden over een manier om ondanks de lagere salarissen toch personeel aan te trekken.

Financiering voor start-ups

Om een verschil te kunnen maken in de techwereld moet in Nederland meer geïnvesteerd worden in start-ups. Dit zijn de bedrijven die met nieuwe innovaties kunnen komen die echt verschil maken. Helaas is er nu te weinig geld om voldoende start-ups de kans te geven. Nederland is overigens niet het enige land dat op dit vlak achterblijft, ook Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk blijven ver achter op een land zoals de Verenigde Staten.

Een tech hub met uitdagingen

Nu Nederland is uitgeroepen tot hottest tech hub van Europa zorgt dat ook voor verwachtingen. In een wereld waar continu dingen veranderen is het niet makkelijk om aan die verwachtingen te voldoen. Nederland moet de komende jaren dan ook hard aan het werk. Er moet meer financiering vrijgemaakt worden en men moet serieus aandacht schenken aan het aantrekken van nieuw talent. Als Nederland dat doet zullen ze ook in de komende jaren de hottest tech hub blijven.