Er zijn verschillende redenen waarom mensen een pruik dragen. Meestal gebeurt het na een behandeling tegen kanker. Vrijwel altijd valt dan het haar uit. Om niet kaal door het leven te hoeven gaan totdat het haar weer is aangegroeid kan dan een pruik worden gedragen. Maar het komt ook voor dat iemand een aandoening heeft waardoor kaalheid optreedt die niet tijdelijk is. Ook dan is een pruik of haarstuk een uitkomst. Je kunt je haar doneren voor het maken van pruiken van natuurlijk haar. Er zijn ook pruiken van synthetisch materiaal, maar een pruik van menselijk haar ziet er natuurlijk net wat meer natuurlijk uit.
Je haar doneren
Je kunt bij vrijwel iedere kapper je haar laten afknippen om het te doneren aan een pruikenmaker zoals Hairmasters. Er is ook een speciale stichting genaamd Haarwensen. Zij maken pruiken voor kinderen met kanker of een aandoening die kaalheid veroorzaakt. Als je je haar wilt doneren dan moet het aan een paar voorwaarden voldoen. Ten eerste mag het haar niet gekleurd of geverfd zijn en er mag ook geen permanent in zitten. Het haar dat kan worden afgeknipt moet minstens 30 cm lang zijn, langer mag natuurlijk altijd. Het haar wordt bij de kapper eerst gewassen en gedroogd. Vervolgens wordt het gevlochten om het gemakkelijk te kunnen afknippen. De staart of staarten worden voorzien van elastiekjes zodat het haar kan worden opgestuurd. Je krijgt hier geen vergoeding voor, je doet dit puur vrijwillig.
Wat wordt er gedaan met het gedoneerde haar?
Van het gedoneerde haar worden haarwerken en pruiken gemaakt. Deze worden in nauw overleg met de klant gemaakt. Vaak willen mensen een haarkleur die dicht bij hun eigen kleur komt, maar als je een pruik moet of wilt gaan dragen dan kun je natuurlijk ook voor een andere kleur kiezen. Een pruik kun je niet verven of bewerken met kleurshampoo. De drager mag het haar alleen wassen met lauw water en op een pruikenstandaard laten drogen. Je kunt het haar wel in model föhnen, opsteken of in een staart dragen. Een pruik gaat ongeveer 6 tot 12 maanden mee. In de tussentijd kan hij door een kapper die hiervoor is opgeleid een opfrisbeurt krijgen. Maar iemand die langdurig een pruik draagt heeft dus om de zoveel tijd een nieuwe nodig.
Iedereen kan haar doneren
Iedereen, dus ook kinderen, kan haar doneren. Zolang je voldoet aan de minimale lengte die het haar moet hebben. Haar dat voor kinderen wordt gebruikt mag vanzelfsprekend niet grijs zijn. Bij het maken van een pruik of haarstuk voor volwassenen is dit niet altijd een bezwaar. Als je zelf een behandeling tegen kanker ondergaat kun je ervoor kiezen om vooraf je haar af te knippen zodat er van je eigen haar een pruik kan worden gemaakt. Dit kan soms ook als het haar niet de gewenste lengte heeft. Het haar wordt dan gecombineerd met gedoneerd haar dat qua kleur zo goed mogelijk bij elkaar past.