Gezien het hoge aantal vacatures is dit het perfecte moment om een uitzendbureau te beginnen. Goed, misschien dat het frustrerend kan zijn. Er is immers niet voor niks een groot tekort aan personeel. Maar als je van uitdagingen houdt en de juiste strategieën toepast, ga jij een hoop bedrijven blij maken. Dit artikel is je starterskit dat je gebruikt om een uitzendbureau te starten.
De juiste software
Ook bij uitzendbureaus gebeurt vrijwel alles digitaal. Je kunt natuurlijk niet meer aankomen met mappen vol vacatures. Met de juiste software heb je niet alleen direct de beschikking tot alle vacatures, de software is ook je partner die je bij alle vraagstukken helpt. Er zijn verschillende bundels, zoals Talent Management, Time Management en Essentials. Door een of meerdere pakketten te kiezen, kun je je volop richten op wat je wilt doen: het koppelen van werkzoekenden aan werkgevers. Gespecialiseerde bedrijven zoals HelloFlex helpen je op weg met de juiste softwarepakketten.
Vind het wiel niet opnieuw uit
Duizenden zijn je voorgegaan en de kans is redelijk aanwezig dat nog eens duizend anderen je zullen volgen bij het oprichten van dit soort bedrijven. Je doet er goed aan om gebruik te maken van de kennis van anderen. Als je kijkt naar een uitzendbureau starten, dan kan je zowel fysiek als online prima hulp krijgen. Je ziet stap voor stap wat ervoor nodig is om een goede start te maken. Dit is alleen maar goed voor je bedrijf en voor je zelfvertrouwen.
Goed inlezen
Een uitzendbureau starten is iets anders dan een fiets via Marktplaats verkopen. Wist je bijvoorbeeld dat je een examen moet afleggen bij de Stichting Examens Uitzendbranche? Dit examen is bedoeld om zeker te weten dat je over de juiste kennis beschikt, bijvoorbeeld met betrekking tot de wet- en regelgeving, arbeidsvoorwaarden en de organisatie van de uitzendbranche. Ook zul je een rechtsvorm moeten kiezen. Dit kan een eenmanszaak zijn, een bv of een vof. En vergeet de bedrijfsnaam niet. Een goede naam is van groot belang.
Doe niet alles in één keer
De beginjaren gaan erg druk worden. Je moet een netwerk opbouwen, je naam in de markt zetten en extra hard werken om rond te komen. Om te voorkomen dat je jezelf over de kop werkt, is het zaak om ruimte over te houden op je bordje. De backoffice uitbesteden is een prima manier om je meer te kunnen richten op de écht belangrijke zaken.
Wie doet de verloning
Een belangrijke vraag als je een uitzendbureau wilt beginnen is of je de verloning gaat uitbesteden of zelf doet. De verloning neemt aardig wat financiële risico’s met zich mee. Voorbeelden zijn ziekte, arbeidsongeschiktheid en achterstallige betalingen. Als je zelf de verloning doet, moet je je aansluiten bij de NBBU of de ABU, een van de brancheorganisaties. En je moet de juiste certificering hebben. Allemaal geen probleem, maar het kost je wel een paar duizend euro per jaar. Uitbesteden is dan ook vaak goedkoper en makkelijker.