Nederland kampt met een grote droogte na de afgelopen zomermaanden, ondanks de regenachtige laatste weken. Deze regenachtige weken vormen het begin van de herfst; de temperatuur daalt en de dagen worden korter. Door de droogte laten veel bomen hun blad eerder vallen dan voorheen gebeurde. De combinatie van het losse, droge blad met een stevige wind maakt dat de goten snel vol kunnen komen te liggen. Een loodgieter Rotterdam wijst huishoudens op het belang van het tijdig schoonmaken van de goten. Gebeurt dit niet, dan stroomt het blad tijdens een regenbui in de herfst naar de regenpijpen aan het eind van de dakgoot. Het risico wat dit met zich meebrengt is de kans op een beginnende verstopping. De bladeren blijven aan de wanden van de regenpijpen kleven, waardoor het regenwater steeds minder makkelijk kan worden afgevoerd.

Hulp bij het reinigen van de afvoer onder de regenpijp
Mocht de regenpijp na verloop van tijd volledig verstopt zitten, dan kan Loodgieter Randstad ondersteuning bieden bij het ontstoppen hiervan. Vaak betekent dit dat de afvoer wordt doorgespoten, of dat het blad met een haakje uit de afvoer wordt getrokken. Ook het gebruik van een trekveer kan helpen om voor een doorgang in de regenpijp te zorgen. Het voorkomen van een verstopping zit niet alleen in het regelmatig reinigen van de dakgoten rond je woning. Zorg er bijvoorbeeld ook voor dat je een bladvanger over de regenpijp plaatst. Een bladvanger vangt het blad wat richting de regenpijp stroomt op en voorkomt zo dat er zich een verstopping kan vormen. Logischerwijs dient het blad rond de bladvanger regelmatig verwijderd te worden, om te voorkomen dat de dakgoot overstroomt.

Overstroming dakgoot kan leiden tot vochtschade
Het overstromen van een dakgoot lijkt op het eerste gezicht wellicht onschuldig. Het vocht komt immers op de aarde in de tuin of op het terras aan je woning terecht. In de praktijk blijkt een overstroming van de dakgoot wel degelijk risico’s met zich mee te brengen. Een deel van het vocht wat uit de overstromende dakgoot naar beneden loopt trekt onderweg in de buitenmuur van je woning. Dat geldt in het bijzonder voor woningen met een poreuze buitenmuur welke niet geïmpregneerd is. De buitenmuur raakt na verloop van tijd verzadigd, waarbij het vocht ook de binnenmuur van de woning bereikt. Het kan leiden tot een vervelende vochtschade. Het laten impregneren van de buitenmuur maakt de kans op vochtschade aanzienlijk kleiner.

Onderhoud aan de cv-ketel laten uitvoeren
Schakel een loodgieter dit najaar niet alleen in voor het reinigen van de regenpijpen en de afvoer die hieraan gekoppeld zit. Zorg ook dat de cv-ketel onderhouden wordt. Het voorkomt storingen, als gevolg waarvan je mogelijk zonder warm water komt te zitten.