Het werk op het erf staat natuurlijk nooit stil, maar er zijn verschillende momenten in het jaar waarop het goed is om alles eens lekker onder handen te nemen. Nu het lente is en de zomer in het verschiet ligt, is het goed om alvast te kijken wat je kan doen om de stallen klaar te maken voor de zomer. Misschien zijn er extra werkzaamheden die je voor het zomerseizoen en de aanstaande warme temperaturen op orde wil hebben. Met deze tien tips lukt het zeker. Overigens alles om de stallen (en de rest van het erf) klaar te maken voor de zomer, vind je natuurlijk in de webshop van BoerBeter.

1. Ventilatie optimaliseren

Ventilatie in de stallen en verblijven van de dieren is natuurlijk het hele jaar door zeer belangrijk. In de zomer nog net een beetje extra, omdat in een vochtige stal of warme kippenren die warmte kan zorgen voor het beter gedijen van ziektes. Zorg ervoor dat ramen en deuren opengezet kunnen worden om zo voor frisse lucht te zorgen. Je kan daarnaast een ventilatiesysteem gebruiken voor schone lucht.

2. Bescherming tegen insecten

Uiteraard wil je wel veilig die deuren en ramen kunnen openen, zonder dat de dieren er vandoor gaan. Met gaas houd je ze met gemak binnen. Heb je al eens aan horren gedacht om voor de ramen en deuren te spannen? Horren houden insecten buiten de stal en blauwe lampen of vliegenstrips kunnen ze vangen. Dat scheelt veel irritatie voor de dieren. Naast deze maatregelen zijn er sprays verkrijgbaar die bijvoorbeeld actief vogelmijt, vliegen of kruipende insecten tegengaan. Insecten zijn gek op warme, vochtige plekken en kunnen heel wat ziektes met zich mee brengen, dus bestrijding is wel zo prettig.

3. Schaduwrijke plekken

Natuurlijk wil je dat de dieren op het erf niet in de volle zon vertoeven en heb je al schaduwrijke plekken gecreëerd. Controleer deze plekken tijdig op functionaliteit en of ze onderhoud nodig hebben. Schaduwplekken kun je gemakkelijk verwezenlijken door middel van grote luifels of een tentzeil die je over een stuk grond spant. Het bladerdak van bomen zorgt voor schaduw. Je kan er een minibos van maken, maar een paar grote, strategisch geplaatste bomen helpen al om koeien, alpaca’s, kippen of ander vee van schaduw te voorzien.

4. Watervoorziening

Drinkwater is van levensbelang voor alles wat leeft. Maar als we weer getrakteerd gaan worden op een zomer vol tropische temperaturen, dan kan op sommige plekken van Nederland drinkbaar water voor het vee aanzienlijk afnemen. Natuurlijk heeft de Rijkswaterstaat hier een plan voor, maar het is aan te raden om zelf een gezond drinkwaterreservoir aan te leggen. Bijvoorbeeld door water op te vangen. Hiermee kun je sproeien, de stallen schoonmaken en dieren te drinken geven. Let wel dat op warme dagen het water schoon blijft en er geen schadelijke bacteriegroei ontstaat. Onderwerp het gehele systeem geregeld aan onderhoud en inspectie op vuil en algengroei en reinig ze indien nodig. Dit geldt voor drinkplekken in en buiten de stallen. Ververs het water dagelijks om ervoor te zorgen dat de dieren voldoende gehydrateerd blijven en om gezondheidsproblemen te voorkomen.

5. Voedselvoorziening

Water is heel belangrijk voor dieren, net als goed eten. Natuurlijk zorg jij voor de juiste voeding en past dit aan, indien nodig, aan de behoeften van de dieren. Heb je grazers in de wei, dan is het verstandig om het gras goed gehydrateerd te houden met een goed sproeisysteem. Controleer deze daarom voordat je het weer volop gaat gebruiken. Daarnaast is het goed om met warm weer voer geregeld te verversen en voerbakken goed schoon te houden.

6. Koeling

Hoewel vee veelvuldig buiten zal zijn op warme dagen, zullen ze vaak zelf een koel plekje vinden in het gras of onder een boom. Lekker in een zomers briesje genieten. Het is daarnaast goed om de stal te koelen. Dit kan met grote ventilatoren en met airconditioning. Zo heeft iedereen een fijne koele plek.

7. Hou het schoon

Door stallen tijdens warme temperaturen goed schoon te houden van mest, voerresten en ander afval, verminder je de kans op het groeien van schimmels en bacteriën en dus ziektes.

8. Inspectie van afrastering

Afrasteringen van gaas of hout kunnen in de zomer last hebben van de weersomstandigheden. Zorg dus dat je regelmatig voor een seizoen aanbreekt alle afrasteringen inspecteert. Waar nodig kun je deze direct repareren of vervangen. Zo blijven de dieren veilig op hun plek.

9. Veiligheid van dieren

Natuurlijk staat veiligheid van je dieren altijd voorop. Daarom is het goed om de leefomgeving van vee, zowel binnen als buiten, geregeld te controleren op de groei van ongewenste en mogelijk giftige planten. Dieren weten instinctief wat ze wel en niet kunnen eten, maar voor de zekerheid is het beter om dit zelf in de hand te houden.

10. Stalgereedschap op orde

Hoe is het eigenlijk met de conditie van je stalgereedschap? Warme temperaturen kunnen namelijk zorgen dat hout van gereedschap uitdroogt en daardoor barst of dat er door vochtige warmte roest ontstaat. Controleer daarom de gereedschappen die je in de stal gebruikt, zodat bijvoorbeeld de vloertrekker niet breekt tijdens schoonmaakwerkzaamheden.

Je bent het hele jaar door natuurlijk bezig met het onderhouden van de leefruimte van het vee en de veiligheid van de dieren. Voor de zomer is het goed om te focussen op extra hygiëne, goede koeling, schaduw en voldoende schoon water.