Water. Het is het beste drankje om te drinken als je dorst hebt. Het is de vloeistof waarin we groente en aardappels koken. We zetten er thee van en koffie. Met siroop of schijfjes citroen maken we er een feestelijk drankje van. En soms voegen we er bubbels aan toe met een speciale machine. Warm, koud, met of zonder bubbels; water is van groot belang voor ons. Aan de andere kant kan water beschadigingen aanbrengen aan huishoudelijke apparaten en ervoor zorgen dat er witte vlekken op kranen en muren van de douche ontstaan. De boosdoener? Kalk in het water. Maar met waterontkalkers kun je dat probleem snel aan de kant schuiven.
Kalk in het water, wat is dat?
Allereerst; wat is kalk precies in het water? Kalk is eigenlijk de populaire benaming voor het mineraal calcium wat van nature in ons water voorkomt, samen met heel veel andere mineralen, waaronder magnesium. Hoe rijk aan calcium het water is, hangt helemaal af van de bron en de bodemsamenstelling. Echter hoe rijker aan calcium en magnesium, des te groter dus de kans op kalkaanslag in huishoudelijke apparaten, op kranen en de douchewanden. De hoeveelheid calcium en magnesium samen bepalen daarbij tevens de hardheid van het water. Hoe meer deeltjes van deze voedingsstoffen er in het water aangetroffen worden, des te harder is het water.
Schoon drinkwater
Tijdens het waterwinproces wordt het water vanuit de bron via een waterzuiveringssysteem omgetoverd tot veilig drinkwater. Hierbij geldt dat hoe schoner het water des te makkelijker is het om te toveren tot heerlijk drinkwater. Het waterwinbedrijf Evides bijvoorbeeld is dagelijks in de weer om het water tot topkwaliteit te zuiveren voordat het bij je uit de kraan stroomt. Hierbij wordt vaak ook gekeken of het mogelijk is om het water zachter te maken (dus de hoeveelheid calcium en magnesium te verminderen). Maar naargelang de bron en de hoeveelheid is dat niet altijd mogelijk.
Ontkalk je water thuis
Om drinkwater thuis nog verder te ontkalken, is het aan te raden om een waterontkalker te kopen die je op de waterleiding zelf kan aansluiten. Een dergelijke waterontkalker wordt hiermee bij de bron van het drinkwater voor je woning geplaatst, zodat het water wat van de watermaatschappij door het apparaat wordt gefilterd, voordat het door de kraan of je vaatwasmachine stroomt. Deze vorm van waterontkalking is heel fijn, vooral als je in gebieden woont waar het water gewoon harder is.
Kunsthars en zoutoplossing
Hoe werkt zo een waterontharder dan eigenlijk? Heel simpel, het apparaat wordt op een centrale plek in huis geïnstalleerd. Ze zijn compact genoeg om bijvoorbeeld in de meterkast in de gang te worden geïnstalleerd. Eenmaal geplaatst doet de waterontkalker meteen zijn werk. Dankzij de speciale kunsthars in de ontharder wordt het calcium opgevangen, zodat het niet verder de woning in komt. De kunsthars wordt dan weer door middel van een speciale zoutoplossing in de ontkalker gereinigd. Dit water stroomt gewoon het riool en is veilig voor het milieu. Doordat een dergelijke waterontkalker zelfreinigend is, heb je er weinig omkijken naar. Je hoeft alleen het zout voor de zoutoplossing geregeld bij te vullen.
Zacht water in je huis
Het grote voordeel van zacht water in je huis is dat het gewoon nog lekkerder smaakt. Daarnaast wordt de kans op kalkafzetting in huishoudelijke apparaten die met water werken een stuk kleiner en hoef je minder vaak kranen, de douchekop en de wanden van de badkamer schoon te maken. Dat is toch ook heel fijn. Dat je het water zachter maakt en ontkalkt wil echter niet zeggen dat je nooit meer last zal hebben van kalkaanslag, maar het is in ieder geval wel veel minder aanwezig. Zo gaan je waterkoker, wasmachine, vaatwasmachine, koffiezetapparaat en kranen veel langer mee.
Verschillende modellen
Omdat ieder huishouden anders is, is het goed om te weten dat er verschillende modellen waterontkalkers zijn. Een klein huishouden bijvoorbeeld kan kiezen voor een kleiner model wat minder water hoeft te verwerken, omdat in een kleiner huishouden gewoonweg minder water wordt verbruikt. Een gezin van vier of vijf kan kiezen voor een ontharder met een grotere capaciteit. Heb je een bubbelbad in huis dan verbruik je meer water dan met een douchebeurt. Voor ieder verbruik is er een geschikte waterontkalker te vinden.
Zacht water, lekker water
Hoe zachter het water, des te lekkerder smaakt het. Gun jezelf de smaak van lekker water, veel minder onderhoud aan huishoudelijke apparaten en minder schoonmaakuren in de badkamer en kies voor een goede waterontkalker.
(Foto: pexels.com)