IoT apparaten, ofwel slimme apparaten voor in het huishouden, zijn een steeds groter doel voor hackers om toegang te krijgen tot je mobiele apparaten. Toch kiezen steeds meer huishoudens ervoor om slimme apparaten aan te schaffen om het leven wat gemakkelijker te maken. Laten we hier eens kijken welke apparaten een risico lopen, waarom dat zo is én natuurlijk wat je ertegen kunt doen.

Welke apparaten lopen een risico?

Er zijn allerlei apparaten die we graag gebruiken om het huis veiliger of gebruiksvriendelijker te maken. Denk daarbij maar eens aan beveiligingscamera’s, slimme koelkasten, slimme deurbellen of een slimme thermostaat. Toch zijn dit ook vaak de apparaten die een risico lopen. Dat komt omdat deze apparaten slecht beveiligd worden, mede omdat bijvoorbeeld het fabriekswachtwoord nog gebruikt wordt. Door een simpele zoekactie op Google kunnen ook hackers achter dit fabriekswachtwoord komen en op die manier toegang krijgen tot je apparaten.

Waarom lopen deze een risico?

Deze apparaten lopen vaak een risico omdat mensen niet in de gaten hebben dat het een veiligheidslek kan zijn. Waar dagelijks gebruikte apparaten, zoals een smartphone of tablet, vaak nog goed beveiligd worden, is dat met andere apparaten een stuk minder vaak het geval. Nemen we bijvoorbeeld een slimme koelkast of slimme vaatwasser, dan zijn er maar weinig mensen die weten dat deze dus ook op je wifi-netwerk worden aangesloten. Een andere reden dat IoT apparaten een risico kunnen lopen is vanwege de fabrikant. Kleinere fabrikanten hebben vaak geen prioriteit gegeven aan het uitbrengen van software updates, waardoor het voor hackers een gemakkelijke prooi is om deze apparaten te hacken. Daarnaast zien we dat er vaak maar één toegangspunt nodig is om allerlei andere apparaten te hacken. Ook al heb je je computer, tablet, smartphone en televisie nog zo goed beveiligd, zodra een hacker via de slimme koelkast je netwerk heeft betreden, lopen je andere apparaten en gegevens ook allemaal een risico.

Wat kun je er tegen doen?

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen is een VPN online installeren op je router. Alle apparaten in huis die verbinding maken met deze router, worden op die manier beveiligd. Zij maken dan allemaal gebruik van dezelfde internetverbinding en aangezien deze beveiligd is loop je een stuk minder risico. Je kunt er trouwens ook voor kiezen om een VPN te installeren op alle apparaten apart, maar dat is wel meer werk. Een tweede maatregel die je kunt nemen is om alleen apparaten aan te schaffen van betrouwbare verkopers. Zoals we hierboven kunnen zien, kiezen vooral de kleinere verkopers er vaak voor om geen software updates uit te voeren. Zij zijn er vooral op gericht op nieuwe apparaten te verkopen. Doordat er geen software updates van deze apparaten verschijnen, zijn deze apparaten een makkelijke prooi voor hackers. Misschien moet je dan wat meer geld uitgeven, maar je veiligheid wordt er drastisch mee verhoogd. Een laatste optie kan nog zijn om een apart netwerk te maken voor je IoT-apparaten. In dat geval is er minder schade als een hacker toegang heeft tot dat netwerk. Zorg er dan voor dat je deze apparaten loskoppelt van bijvoorbeeld je smartphone en computer netwerk. Je wilt bijvoorbeeld niet dat alle gegevens van deze apparaten wordt afgehaald. Mochten ze toegang krijgen tot het IoT-netwerk met de slimme vaatwasser, koelkast en wasmachine, dan lopen de andere apparaten een stuk minder risico. Als consument is het dus belangrijk om al je IoT-apparaten goed te beveiligen. Dit kun je doen door een VPN op je router te installeren, alleen producten van kwaliteit aan te schaffen en je IoT-apparaten op een apart netwerk aan te sluiten. Op die manier beperk je het risico dat hackers bij al je persoonlijke gegevens kunnen.