De UEFA Nations League 2022/23 is al gedeeltelijk gespeeld. De knock-out ronde zal nu in Nederland plaatsvinden. Het Nederlands elftal is een van de vier teams die zich hebben geplaatst voor de eindronde.
Wanneer de UEFA Nations League tussen 14 en 18 juni 2023 zijn winnaar kiest, zullen duizenden voetbalfans opnieuw de teams aanmoedigen, hun favorieten kiezen en gratis weddenschappen plaatsen. We hebben al de belangrijkste informatie over het evenement op een rijtje gezet.

Voorstelling van de UEFA Nations League
De UEFA Nations League is een internationale voetbalcompetitie die om de twee jaar door de UEFA in het leven is geroepen ter vervanging van vriendschappelijke wedstrijden tussen landen. Het werd ontwikkeld om meer competitieve en promotionele toernooien voor nationale teams uit Europa aan te bieden. Alle 55 lidstaten van de Europese voetbalunie doen mee en sport staat centraal.
Het belangrijkste doel van dit nieuwe toernooi is om teams tegen teams van vergelijkbare sterkte te laten spelen, wat voor meer gelijkheid zorgt en de wedstrijden interessant moet maken voor de toeschouwers. Het stelt de fans ook in staat hun favoriete teams op de voet te volgen, aangezien elk team elk seizoen hetzelfde aantal wedstrijden speelt. Er zijn in totaal vier competities, die afhankelijk van de prestatiegroep zijn afgezwakt van A tot D. Hoe beter een nationaal team het doet in de UEFA Nations League, hoe hoger het op de ranglijst kan komen.

Degradatie naar een lagere klasse is ook mogelijk
Een soort kwalificatie wordt gespeeld om de kampioenen in elke groep te kronen. De vier kampioenen van League A spelen vervolgens in een knock-outsysteem om de Nations League te winnen. Het winnen van een groep kan ook een voordeel zijn voor meer relevante wedstrijden. Zo hebben de winnaars van de respectieve groepen de kans om zich extra te kwalificeren voor het Europees kampioenschap.

Nederland als gastheer voor de knock-outronden
In tegenstelling tot andere toernooien zal de UEFA Nations League 2022/23 niet in slechts één land plaatsvinden. Dat komt omdat de groepswedstrijden in een eerste en tweede ronde in het respectieve gastland worden gespeeld. Alleen voor de eindronde wordt een Europees land geselecteerd om het toernooi te organiseren. Nederland is gekozen voor de UEFA Nations League 2022/23.
Dit gebeurde niet zomaar. Nederland kwam zelf als groepswinnaar uit de bus naast Spanje, Kroatië en Italië en werd daarom beschouwd als rechtstreekse gastheer voor de eindronde. De finaleronde wordt in slechts vijf dagen gespeeld en vindt plaats tussen 14 en 18 juni 2023. Er worden in totaal vier wedstrijden gespeeld.
De twee halve finales zijn gepland op 14 en 15 juni, de wedstrijd om de derde plaats en de finale worden gespeeld op 18 juni. De aftrap is altijd om 20.45 uur. Alleen de wedstrijd om de derde plaats begint om 15.00 uur, want de finale wordt ’s avonds gespeeld. De wedstrijden worden in slechts twee stadions gespeeld.
In het Feyenoordstadion in Rotterdam worden één halve finale en de finale gespeeld. De tweede halve finale en de wedstrijd om de derde plaats worden gespeeld in De Grolsch Veste in Enschede.

Wie wint de UEFA Nations League?
Het staat buiten kijf dat Frankrijk momenteel het beste nationale mannenteam van Europa is. Het team rond superster Kylian Mbappé won het WK in 2018 en werd alleen in de finale van 2022 verslagen door Argentinië. In de Nations League presteerde Frankrijk echter slecht en was het bijna gedegradeerd uit League A. Nederland was overtuigender.
Nederland, Spanje, Europees kampioen Italië en Kroatië presteerden overtuigender. De vier teams wonnen elk groep A en zullen het dus tegen elkaar opnemen in de knock-outronde. De winstkansen zijn bijzonder gelijk verdeeld. Na het missen van het WK in Qatar is Europees kampioen Italië er natuurlijk op gebrand om de schade te beperken en zich in te schrijven voor het komende EK 2024 in Duitsland. Nederland heeft natuurlijk het grote voordeel dat het gastland is en kan hopen op talrijke fans om het team naar de overwinning te stuwen.
Natuurlijk is Spanje altijd een kracht om rekening mee te houden, ook al hebben de Zuid-Europeanen in het recente verleden iets van hun kwaliteit en wil om te winnen verloren. Kroatië is sinds uiterlijk het WK 2018 de nieuwe voetbal shooting star in Europa. Het relatief kleine land bereikte de finale van het WK en werd pas in 2022 verslagen in de halve finale in Qatar. De twee vorige winnaars van de UEFA Nations League zijn niet vertegenwoordigd in de finale van 2022/23. Frankrijk zal het evenement dus niet voor de tweede keer kunnen winnen en ook Portugal zal zijn droom om de titel te verdedigen vaarwel moeten zeggen. Het enige wat op dit moment duidelijk is, is dat een andere topploeg zich bij de vorige winnaars zal voegen.

De UEFA Nations League verdeelt de meningen
De UEFA Nations League vindt in 2022/23 voor de derde keer plaats. Het evenement heeft zich nog steeds niet voor 100 procent kunnen vestigen. Veel fans en betrokkenen bij het beroepsvoetbal hebben nog steeds kritiek op deze mengeling van een vriendschappelijke wedstrijd en een echt voetbalevenement. De fysieke en mentale belasting van de spelers is het belangrijkste punt van kritiek.
Veel clubs vrezen dat de spelers intensiever op het veld zullen spelen dan bij een gewone vriendschappelijke wedstrijd, waardoor de kans op blessures bij een relatief onbelangrijk evenement toeneemt. Veel fans hadden ook kritiek op de organisatie van de UEFA Nations League. Zoals voorheen zijn de kijkcijfers vaak zwak, zelfs voor topwedstrijden. Er is dus kritiek dat dit extra evenement op de toch al drukke voetbalkalender tegelijkertijd de waarde van grote evenementen zoals het Europees kampioenschap of het wereldkampioenschap vermindert en ook die van conventionele internationale wedstrijden.
De UEFA Conference League heeft echter aangetoond dat deze kritiek nog niet rijp is voor discussie. Deze werd ingevoerd als de derde internationale clubcompetitie in het Europese voetbal. De UEFA kreeg hiervoor harde kritiek, maar uiteindelijk hebben fans en clubs deze kans dankbaar aanvaard.

Verrassingen zijn ook mogelijk in het Nations League systeem

Op zich klinkt het Nations League systeem alsof verrassingen onmogelijk zijn. De teams worden niet via loting in de groepen ingedeeld, maar daadwerkelijk op basis van hun prestaties. Topteams spelen tegen topteams en zwakkere teams tegen hun tegenhangers. Als een zwakker team dan promoveert, wordt het geconfronteerd met superieure concurrentie.
Evenzo zullen gedegradeerde teams aanzienlijk zwakkere teams ontmoeten. De UEFA Nations League 2022/23 heeft op indrukwekkende wijze bewezen dat verrassingen mogelijk zijn. In League A konden nieuwkomers Hongarije zich handhaven, terwijl Engeland zal degraderen naar League B.
Ook Frankrijk ontsnapte ternauwernood aan degradatie dankzij sterke prestaties van Denemarken en Oostenrijk. Ook Zweden en Slowakije konden hun favorietenrol niet waarmaken en belandden op de derde of vierde plaats.