Ga je op reis en heb je een overstap in Canada? Ook als je een overstap maakt op een vliegveld in Canada heb je een eTA Canada nodig. Een eTA Canada is eenvoudig online aan te vragen, maar hoe werkt dat nu precies?

Wat is het eTA Canada?

Een eTA is een elektronische reistoestemming waarmee je zonder visum naar Canada kunt reizen. Alle reizigers met de Nederlandse nationaliteit moeten voor een reis naar Canada in het bezit zijn van een geldig eTA. Dit geldt ook voor kinderen. Je hoeft geen eTA aan te vragen als je een Canadees of Amerikaans paspoort hebt of Canada binnenreist via trein, auto, bus of cruiseschip.

Het eTA heeft een geldigheidstermijn van vijf jaar en is geldig vanaf het moment dat je aanvraag wordt goedgekeurd. Als je paspoort eerder verloopt dan de geldigheid van het eTA, verloopt ook het eTA en zul je dus een nieuwe aanvraag moeten indienen. Als je in de tussentijd een nieuw paspoort aanvraagt, verloopt ook het eTA. Het eTA Canada hoeft in principe alleen geldig te zijn bij het inchecken van je vlucht en je aankomst in Canada. Wel moet je paspoort gedurende je gehele verblijven in Canada geldig blijven.

eTA Canada aanvragen als je het vliegtuig niet verlaat

Als je een overstap maakt op een vliegveld in Canada en je verlaat het vliegveld tussendoor niet, dan moet je daarvoor nog steeds een eTA aanvragen. Met een eTA mag je tot maximaal zes aaneengesloten maanden in Canada verblijven, dus je hebt de mogelijkheid om het vliegveld tijdens je overstap te verlaten, voor bijvoorbeeld een hotelovernachting of een bezoek aan familie of vrienden.

Geen eTA nodig bij een tussenlanding

Voor het aanvragen van een eTA bij een overstap bestaat er een uitzondering. Als je vanuit Canada doorvliegt naar de Verenigde Staten en niet uit het vliegtuig stapt, hoef je namelijk geen eTA aan te vragen. Let op: dit geldt alleen als het vliegtuig stopt om te tanken en je tussendoor het vliegtuig niet verlaat. Wel komen dit soort vluchten niet heel vaak meer voor. Je moet er wel rekening mee houden dat als je op een doorvlucht naar de Verenigde Staten zit, je bij het inchecken ook in het bezit moet zijn van een geldig ESTA. Als je een doorvlucht hebt naar een andere bestemming dan de VS, bijvoorbeeld naar Mexico of Zuid-Amerika, moet je wel een eTA aanvragen.

Voordeel van een eTA Canada

Het voordeel van een eTA is dat deze niet is gekoppeld aan een specifieke reis. Het is namelijk niet mogelijk om in het eTA-aanvraagformulier een specifiek reisdoel aan te geven, zoals een zakelijk of toeristisch reisdoel of alleen een overstap. Met een geldigheidsduur van vijf jaar kun je een onbeperkt aantal keren naar Canada reizen. Zodra je in het bezit bent van een geldig eTA, kun je deze gebruiken voor een zakenreis, vakantie, bezoek aan familie of vrienden, of een overstap in Canada.

 

Beeld: unsplash.com.