Je komt ze overal tegen: de termen vintage, antiek, retro en tweedehands. Maar wat is nou eigenlijk het verschil? In dit artikel maken we voor eens en altijd een einde aan deze vraag.
Antieke meubels zijn oud. Heel oud. Een meubelstuk mag je namelijk alleen antiek noemen als het meer dan honderd jaar oud is. Bovendien werden ze vaak met de hand gemaakt. Dat maakt antieke meubelen heel behoorlijk zeldzaam en waardevol. Hiermee kun je je interieur verrijken.
Vintage
We spreken van vintage als meubelen minder dan honderd jaar en meer dan dertig jaar uit zijn. Dat is een hele lange periode, die gekenmerkt wordt door allerlei verschillende stijlen. Dat maakt het lastig om vintage meubelen te herkennen. Vraag bijvoorbeeld na of de meubels echt in de vintage-tijd zijn gemaakt. Vintage kleding en meubelen zijn natuurlijk vrijwel altijd tweedehands. Maar het kan voorkomen dat een lamp uit de jaren zeventig altijd in een schap heeft gestaan en nooit gebruikt is. Dan is hij dus nieuw, maar ook vintage! We hebben nog een aantal tips voor het herkennen van Vintage meubelen: Vintage meubelen zijn vaak gemaakt van zwaar hout en hebben een mooie afwerking. Ook kom je in meubels uit deze tijd chroom, bamboe en glas tegen. Er werd veel minder plastic toegepast dan vandaag de dag. Een ander kenmerk zijn de gebruikssporen. Daaraan kun je zien dat jouw meubelstuk of accessoire echt gebruikt is. Hoewel je dat niet altijd wilt zien, is het toch een belangrijk kenmerk. En een derde tip: kijk goed of je aanwijzingen kunt vinden over de herkomst. Welk verhaal vertelt de eigenaar over het meubelstuk? Kun je ergens een sticker vinden die meer over de oorsprong vertelt? Tegenwoordig is er nog een handig hulpmiddel: Google Lens.
Retro
Retro staat voor retrospectief en dat betekent: terugblikken. Hieronder vallen meubelstukken die niet vintage of antiek zijn, maar er wel ouderwets uitzien. Inmiddels zijn er heel veel retro merken die hier volop op inspelen. Hartstikke leuk natuurlijk. Retro maakt het mogelijk om kleding en meubels met allerlei leuke motieven te kopen, die nog nieuw zijn. Daardoor zijn ze vaak gunstiger geprijsd én is er heel veel keuze! Aan de andere kant zijn ze natuurlijk wel een stuk minder uniek dan een echt vintage of antiek meubelstuk.
Tweedehands
De term tweedehands is ongelooflijk breed. Dit staat voor alles dat eerder van een ander is geweest. Mede door websites als Marktplaats en Whoppah hebben tweedehands aankopen een vlucht genomen. Bovendien zijn tweedehands artikelen steeds meer in trek, omdat we steeds meer aan het milieu denken. Tweedehands is hartstikke duurzaam. Voor de productie van meubelen worden allerlei materialen uit de natuur gebruikt. Bij het vervoeren van de meubels -bijvoorbeeld naar de winkel- komt er veel CO2 vrij. Door je meubelen een tweede leven te geven, ben je heel duurzaam bezig. Vaak zijn tweedehands meubelen nog in een prima staat. Daardoor kan een ander er nog jarenlang plezier van hebben. Bovendien zijn ze vaak gunstiger geprijsd.