Er wordt steeds minder getrouwd. Steeds meer jonge mensen vinden de weg naar de notaris voor een samenlevingscontract.

Samenwonen, steeds meer twintigers en dertigers kiezen ervoor. Trouwen is iets voor later, of misschien wel helemaal niet. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) trouwden twintig jaar geleden nog 85 paren, de laatste jaren schommelt dit aantal rond de 65 duizend. Vooral dertigers trouwen minder vaak.

Toch vinden veel stellen de weg naar de notaris. Niet voor een trouwakte, maar voor het samenstellen van een samenlevingscontract. Dat geeft rust, zorgt voor duidelijke afspraken en behoedt voor onenigheid mocht er een kink in de kabel komen. Het is dus wel de moeite waard en soms zelfs noodzakelijk.

Met name als er de wens is een huis te kopen, is een notarieel vastgelegd samenlevingscontract noodzakelijk om een hypotheek te krijgen. Je hoeft niet per se beiden eigenaar van de woning te worden, dat kun je vastleggen in de koop- en hypotheekakte.

Contract via notaris is rechtsgeldig

Een bestaand basiscontract van een notaris of een uitgebreider exemplaar, aangepast aan eigen wensen, is in alle gevallen rechtsgeldig. Nu is zo’n samenlevingscontract geen formuliertje dat je via internet kunt downloaden en invullen. Je moet er fysiek voor naar de notaris, omdat zo’n contract helemaal naar wens kan worden samengesteld. Mede daarom kunnen de kosten samenlevingscontract nogal uiteenlopen. Een notaris bepaalt zelf, en op basis van die vorm, het tarief. Een samenlevingscontract kost ongeveer tussen de 150 euro en 750 euro.

Omdat die kosten nogal flink kunnen verschillen per notaris is het aan te raden er goed naar te informeren. Dat kan je veel geld besparen. Laat je ook een testament opmaken dan kan het financieel gunstig zijn dat in één keer te doen.

Inhoud van contract

Dan de inhoud van het contract. Een notaris zal daar als deskundige bij helpen. Een basiscontract kan worden aangevuld met persoonlijke wensen. Hoe weet je nou wat je vast moet leggen? Daar is onder meer een checklist voor. Handig om vast na te denken over te maken afspraken. Dat gaat onder meer over het volgende:
-Hoe wil je de huishoudkosten verdelen?
-Houd elk zijn eigen salaris of wordt het één grote pot?
-Wil je een koophuis op beider naam?
-Wie bezit wat?
-Mocht een van beiden overlijden, hoe zit het dan met de erfenis?
-Wat als je uit elkaar gaat, wie blijft in het huis wonen, hoe worden spullen verdeeld en hoe zit het met alimentatieplicht?

Dit is nog maar een greep uit alle mogelijke zaken die van tevoren al kunnen worden vastgelegd. Dat scheelt ten tijde van problemen of verdriet heel veel onrust en stress. Hieronder een basislijst van wat er zoals vastgelegd kan worden.

Financiën
Leg afspraken vast over wie de vaste lasten betaalt, de kosten van een huur- of koopwoning, de kosten voor de boodschappen, de auto en ga zo maar door.

Kinderen
Als er kinderen komen dan is de moeder de gezaghebbende. Willen jullie dat samen zijn, dan is het belangrijk dat de vader het kind eerst erkent en vervolgens samen met de moeder via de rechtbank het gezag aanvraagt.

Bezit
In het samenlevingscontract kun je vastleggen van wie de meubels zijn, de auto enzovoorts. Soms brengt iemand familiestukken in. Vaak worden gezamenlijk spullen gekocht. Is het dan zo belangrijk van wie dat is als je samen bent? Misschien op dat moment niet, maar wel als er minder leuke dingen gebeuren.

-Uit elkaar
Als je uit elkaar gaat, wordt de inboedel verdeeld. Maar hoe? Wie neemt wat mee? Wil je dat familiestuk weer meehebben? Dat kun je vastleggen in het samenlevingscontract.

Bij gezamenlijke kinderen kun je in een samenlevingscontract vastleggen waar de kinderen verblijven als je uit elkaar bent, hoe de kosten worden verdeeld van levensonderhoud, sportclubjes, schoolkosten en dergelijke.

-Bij overlijden
Bij overlijden spelen er andere zaken een rol. Regel je niets dan gaan de spullen van de overleden partner naar de erfgenamen en dat zijn veelal de ouders of broers en zussen. (mits er geen kinderen zijn). Wil je dat je partner alle spullen kan houden dan is het belangrijk een verblijfsbeding in het samenlevingscontract op te laten nemen. Dan gaan de spullen automatisch over naar de langstlevende partner.

De kinderen erven een legitieme portie bij overlijden van een van de ouders. In sommige gevallen is dat een zodanig geldbedrag dat de partner die achterblijft daardoor in de problemen komt en bijvoorbeeld het huis moet verkopen om aan dat bedrag te komen. Dat huis maakt immers deel uit van de erfenis. Dit is te voorkomen door een testament op te maken. Dan kun je de partner tot erfgenaam maken. Dan moet het kind wachten op zijn of haar erfdeel als de andere (stief)ouder overlijdt.