Het is wellicht één van de belangrijkste pijlers onder het woonbeleid van de toekomst: sociale woonvormen voor senioren, waarbij de bewoners echt naar elkaar omkijken. Zo’n woonvorm, met een hoge mate van sociale controle onderling, bestaat al op diverse plekken in ons land. In Dordrecht werd al geruime tijd gezocht naar een locatie voor het realiseren van woningbouw in deze categorie. Met de aanwijzing van een stuk gemeentelijke grond in Amstelwijck voor dit doel lijkt er schot in de zaak te komen.

Langer zelfstandig wonen

De woonzorgcentra zoals we die nu kennen, zijn voortgekomen uit de bejaardentehuizen die vooral in de periode na de Tweede Wereldoorlog ontstonden. In de jaren zestig van de vorige eeuw lag de gemiddelde leeftijd waarop iemand naar een bejaardenhuis verhuisde tussen 70 en 75 jaar. Een halve eeuw later was die leeftijd al opgeschoven tot rond de tachtig jaar en inmiddels zijn mensen vaak al ouder dan 85 wanneer ze hun eigen woning verruilen voor een appartement in een woonzorgcentrum. We blijven dus steeds langer zelfstandig wonen en maken daarbij gebruik van bijvoorbeeld een elektrische rolstoel om mobiel te blijven als ons lichaam ons enigszins in de steek begint te laten. In je eigen vertrouwde omgeving blijven wonen heeft een positief effect op ons mentale welzijn, dus vanuit dit oogpunt is het een goede ontwikkeling.

Doorstroming

Een punt van zorg is wel dat senioren vaak een grote woning ‘bezet’ houden, waardoor de doorstroming op de woningmarkt te wensen overlaat. Je kunt een bestaande gezinswoning natuurlijk geheel aanpassen op bewoning door een senior, door er een traplift in te plaatsen, een seniorenbed aan te schaffen en stevige handgrepen in de badkamer aan te brengen. Maar een betere optie zou het zijn om al rond je zestigste jaar te verhuizen naar een kleiner onderkomen, dat specifiek is bedoeld voor bewoning op hoge leeftijd. Op die manier maak je ruimte vrij voor jonge gezinnen die behoefte hebben aan meer ruimte. Een woonvoorziening zoals beoogd in Amstelwijck zorgt tevens voor een goede sociale controle. Als bewoners veel onderling contact met elkaar hebben, kunnen ze elkaar ook steunen als er iets mis is. Het voorkomt bovendien vereenzaming en sluit daarmee goed aan bij het beleid dat ook in Dordrecht van kracht is om eenzaamheid onder senioren te voorkomen. Welke marktpartij in aanmerking komt voor uitvoering van zo’n project, is nog onduidelijk.