Hoe kan je je spaargeld in 2024 het beste benutten? Waar moet je op letten? In deze tijd van hogere rentes biedt sparen een goede manier om je geld veilig te laten groeien. De spaarrente is namelijk gestegen vergeleken met een aantal jaar geleden. Toch is het belangrijk om verder te kijken dan alleen een spaarrekening. Overweeg andere opties zoals beleggen in aandelen, obligaties, of vastgoed, die mogelijk hogere rendementen kunnen opleveren. Daarnaast kun je denken aan het aflossen van schulden, investeren in duurzame verbeteringen voor je huis, of het opbouwen van een noodfonds. Door je opties in kaart te brengen en een strategie te kiezen, kun je je financiële toekomst veiligstellen. Ontdek de mogelijkheden en bepaal wat voor jou de beste keuze is.

Welke bank is de beste keus

Door de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank vorig jaar is er een flinke concurrentiestrijd tussen banken ontstaan om klanten de hoogste spaarrente te bieden. Hoewel de spaarrente de laatste maanden enigszins is gedaald, blijven de verschillen tussen banken aanwezig. Hoe groter het bedrag op je spaarrekening, hoe interessanter het kan zijn om te overwegen om je spaargeld over te hevelen naar een bank die hogere rentes biedt. Daarnaast kan sparen in het buitenland zelfs nog hogere rentes opleveren. Een spaarrekening vergelijken is dus de moeite waard om de verschillende opties uiteen te zetten en te kijken waar je je spaargeld het meest kunt laten groeien.

Kijk naar deposito sparen

Als je geld voor een langere periode kunt missen, is een spaardeposito een aantrekkelijke optie. In ruil voor het vastzetten van je geld voor een afgesproken termijn, ontvang je een hogere rente dan op een reguliere spaarrekening. Het belangrijkste kenmerk van een spaardeposito is dat je het ingelegde bedrag niet zomaar tussentijds kunt opnemen. Dit vaste termijncontract betekent dat je je spaargeld pas weer kunt gebruiken na de afgesproken looptijd. Spaardeposito’s zijn ideaal als je zekerheid zoekt en je geld wil laten groeien zonder verleiding om het voortijdig op te nemen. Deze vorm van sparen biedt een stabielere rente, wat het aantrekkelijk maakt voor langetermijnsparen.

Let goed op vermogensbelasting

Als je de afgelopen jaren actief hebt gespaard en je vermogen (bestaande uit spaargeld en beleggingen) groeit boven een bepaald bedrag, moet je belasting betalen. Jaarlijks bepaalt de overheid een belastingvrij grensbedrag voor spaar- en beleggingsvermogen. Alles daarboven wordt belast als vermogensbelasting. In 2024 bedraagt het belastingtarief voor vermogensbelasting 36% over het fictieve rendement op beleggingen boven het heffingsvrije vermogen. Voor 2023 geldt een heffingsvrij vermogen van €57.000 voor alleenstaanden en €114.000 voor fiscale partners. Het rendementspercentage voor spaargeld in 2024 is 1,03%, terwijl voor beleggingen en andere bezittingen dit 6,04% is. De belasting over spaargeld is in 2024 driemaal hoger dan in 2023, vanwege hogere spaarrentes.

Investeer je spaargeld

Een alternatief is om je spaargeld te investeren in je huis. Dit is vooral verstandig als de investeringen direct de waarde van je huis verhogen. Denk aan isolatie, een nieuwe badkamer of zonnepanelen. Deze verbeteringen verhogen niet alleen je wooncomfort, maar verminderen ook je spaargeld (mogelijk vrij van vermogensrendementsbelasting) en verhogen vaak de waarde van je huis.