Als ZZP’er of freelancer werken wordt de afgelopen jaren alleen maar populairder. Veel mensen verkiezen de vrijheid van je eigen baas zijn, boven werken voor een werkgever. Het zelf kunnen indelen van jouw tijd, het zelf bepalen van jouw uurloon en de uitdagingen die werken als ZZP’er met zich meebrengen zijn vaak erg interessant. Om te starten als ZZP’er zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen.

Wat is een ZZP’er
De afkorting ZZP staat voor zelfstandige zonder personeel. Deze afkorting wordt vaak in plaats van freelancer of zelfstandig ondernemer gebruikt. Wanneer je als ZZP’er aan de slag gaat werk je voor verschillende opdrachtgevers, maar is er geen sprake van een dienstverband. Je kunt deze opdrachten vinden via een website waar opdrachtgevers opdrachten kunnen aanbieden, zoals Striive.

Wat voor werk kun je doen als ZZP’er
Je komt ZZP’ers tegenwoordig in vrijwel elke bedrijfstak tegen. Er is dan ook bijna geen enkel beroep dat je niet als ZZP’er zou kunnen doen. Het werk dat jij de afgelopen jaren voor een baas hebt gedaan, kun je dus waarschijnlijk ook als ZZP’er doen. Een aantal bedrijfstakken waarin je veel ZZP’ers ziet zijn de zorg, de bouw en de cultuursector.

Hoe start je als ZZP’er
Als startende ZZP’er heb je waarschijnlijk ontzettend veel enthousiaste ideeën over jouw bedrijf. Maar voordat je als ZZP’er aan de slag kunt zijn er ook een aantal formele stappen die je moet nemen. De belangrijkste zetten wij voor jou op een rij:
– Je inschrijven bij de KVK (kamer van Koophandel) is de eerste stap om als ZZP’er aan de slag te kunnen gaan. Hiervoor moet je natuurlijk ook al een pakkende naam voor jouw bedrijf bedacht hebben! De kamer van koophandel registreert, informeert en ondersteunt alle bedrijven in Nederland. Je moet hiervoor een afspraak maken bij een Kamer van Koophandel bij jouw in de buurt. De kosten voor een inschrijving bedragen eenmalig 75 euro.

– Het allerbelangrijkste van werken als ZZP-er is natuurlijk het vinden van opdrachten & opdrachtgevers. Hier zijn ontzettend veel manieren voor zoals het gebruik van social media of websites waar opdrachtgevers opdrachten kunnen aanbieden. Jij kunt dus bepalen welke ZZP opdrachten je aanneemt en wat je uurtarief is.

– Vervolgens moet je voor jezelf gaan bepalen of je gebruik wil maken van de kleineondernemersregeling ofwel de KOR. Wanneer je je aansluit bij de KOR ben jij vrijgesteld van de BTW. Dat wil zeggen dat jij geen BTW hoeft te berekenen over jouw producten of diensten, maar dat je deze ook niet mag terugvorderen. Daarnaast hoef je dus ook niet elk kwartaal de BTW aangifte te doen bij de belastingdienst omdat je deze simpelweg niet berekent. Veel kleine ondernemingen maken gebruik van de KOR omdat dit de administratie wat makkelijker maakt. Toch is het belangrijk om goed na te denken of de KOR bij jou past. Moet jij bijvoorbeeld veel aankopen doen voor jouw onderneming, dan is het niet zo gunstig omdat je de BTW hierop dan niet terug kunt vragen. Daarnaast moet je ook aan bepaalde voorwaarden voldoen om überhaupt lid te mogen zijn van de KOR.

– Wanneer jij je hebt ingeschreven bij de KVK kun je ook een zakelijke rekening openen. Het is aan te raden om je zakelijke rekening en kosten te scheiden van je privé rekening. Jouw administratie blijft zo een stuk overzichtelijker. Wel zitten er aan het hebben van een zakelijke rekening hogere kosten verbonden dan een privé rekening. Het is overigens niet wettelijk verplicht om een zakelijke rekening te openen.

– Het is belangrijk om jouw administratie en boekhouding goed bij te houden. Dit kan je uitbesteden, maar ook zelf doen. Schaf hiervoor een goed en betrouwbaar boekhoudprogramma aan. Het liefst een programma met een goede klantenservice.

– Als zzp’er ben je niet meer zomaar verzekerd wanneer jij betrokken raakt bij een ongeval of langdurig ziek wordt. Het is daarom ontzettend belangrijk om je hiervoor te verzekeren. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is dan ook zeker aan te raden.

– Waar je in loondienst automatisch voor je pensioen spaarde is dat als ZZP’er niet zo. Een uurloon voor ZZP’ers ligt vaak een stuk hoger dan een uurloon in loondienst. Dit komt omdat je hier naast je salaris een hoop andere dingen van moet betalen; de BTW, inkomstenbelasting, pensioen en eventueel vakantiegeld. Zorg ervoor dat je je pensioen goed regelt. Je wilt er immers op je oude dag ook nog ontspannen bij zitten.

– Als laatste is het belangrijk om je risico’s af te dekken. Dit kun je doen door goede algemene voorwaarden op te laten stellen. Hiervoor kun je het beste een jurist inschakelen. Als startende ondernemer een flinke investering maar dit bespaard je een hoop gedoe bij eventuele conflicten met opdrachtgevers. Wist je dat je als ZZP’er ook privé aansprakelijk bent voor schulden in je onderneming? Ook hiervoor is het aan te raden de juiste verzekeringen af te sluiten.