De laatste jaren zijn er veel bedrijven opgericht in Nederland. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er inmiddels meer dan 2 miljoen ondernemers in ons land zijn. Ook in Dordrecht en omgeving werken veel mensen voor zichzelf.

Misschien heb je zelf ook wel de kriebels om een onderneming met personeel op te zetten of om te starten als zzp’er. In dit artikel hebben we enkele tips en tricks voor je verzameld zodat je weet wat er zoal komt kijken bij het hebben van een eigen bedrijf.

Doe goed marktonderzoek binnen de branche

Als eerst is het goed om te weten dat er juist door het stijgende aantal ondernemers al ontzettend veel bedrijven in Nederland zijn. Er is steeds meer concurrentie te vinden binnen diverse branches. Dat betekent dat wanneer je écht wil scoren als nieuwe ondernemer je een dienst of product aan moet bieden waar of veel vraag naar is of die echt uniek is. Daarom is het aan te raden om voordat je begint met ondernemen eerst goed marktonderzoek te doen.

Wat kun je bijdragen aan een markt die al (over)verzadigd is? En waarmee is jouw product of dienst net even anders dan die van de concurrent? Hierbij kan het schrijven van een ondernemingsplan helpen. Zo’n plan schrijven is voor zzp’ers niet verplicht, maar kan je wel de juiste handvatten geven om je bedrijf op de juiste manier op te zetten. Op ondernemeneninternet.nl lees je meer over het schrijven van een ondernemingsplan en vind je andere handige tips voor starters.

Zakelijk kapitaal regelen als startende ondernemer

Heb je het eenmaal voor jezelf duidelijk wat voor een bedrijf je zou willen starten? En blijkt uit je ondernemingsplan dat je daar zakelijk kapitaal voor nodig hebt? Dan zijn er verschillende manieren om aan dergelijke financiën te komen. De meest veilige (en voor veel starters fijne) manier is om je eigen spaargeld in te zetten voor je onderneming. Daarmee ben je niemand iets verschuldigd en hoef je nergens geld te lenen.

Maar: niet iedereen heeft voldoende spaargeld om te gebruiken voor het opzetten van een bedrijf. In dat geval is het nodig om ergens anders geld vandaan te halen, bijvoorbeeld bij een geldverstrekker zoals een bank. Om een zakelijke lening af te nemen, heb je in de meeste gevallen wél een ondernemingsplan nodig. Dergelijke instanties geven niet zomaar een lening. Wat wellicht ook aantrekkelijk is, is een crowdfunding voor starters.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel is verplicht

Iedereen kan een eigen onderneming opzetten in Nederland, dus ook in Dordrecht. Wanneer je minimaal € 10.000 op jaarbasis aan inkomen met winst vergaart uit zo’n bedrijf is het altijd nodig om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dat is niet alleen handig voor de overheid om te weten wie er zoal onderneemt in Nederland, maar ook handig voor jezelf. Op die manier kun je eenvoudig achterhalen met wie je zaken doet en wie er aansprakelijk is voor welk bedrijf.

Maak daarom een afspraak bij de Kamer van Koophandel om je bedrijf in te schrijven onder een goede en unieke bedrijfsnaam. Die naam is van groot belang, want daarmee moet je uiteindelijk ook klanten trekken en zichtbaarheid krijgen bijvoorbeeld via een website en sociale media kanalen. Voldoe je aan de criteria voor ondernemers in Nederland dan ontvang je een KVK-nummer en BTW-nummer waarna het ondernemen kan beginnen. Goed om te weten: inschrijven bij de Kamer van Koophandel kost je eenmalig € 50.

Aandacht voor boekhouding: zelf doen of uitbesteden?

Waar je tot slot ook goed over na moet denken, is je administratie. Voor veel mensen is de boekhouding regelen een reden om niet zelf te beginnen als ondernemer. Dat is zonde, want je moet weten dat je je boekhouding gewoon kunt uitbesteden aan een boekhouder. Wanneer je net begint met ondernemen heb je misschien nog geen of weinig geld om een boekhouder in de arm te nemen. In dat geval kun je je administratie nog een tijdje zelf doen om zo kosten te besparen.

Maar: niet iedereen heeft genoeg inzicht, kennis of aanleg om bezig te gaan met cijfertjes. Een foutje hier en daar kan er al voor zorgen dat je geld misloopt of dat je een boete moet betalen, omdat je boekhouding niet naar behoren is. In dat geval is het prettig om minstens een online boekhouder te hebben of om te werken met een online boekhoudprogramma. Die zijn meestal iets voordeliger dan een fysieke boekhouder inschakelen én je hebt je administratie alsnog op een rijtje als (startende) ondernemer.

(Foto: pexels.com)