Nederland is een klein maar ondernemend landje. Van de bijna 18 miljoen inwoners staan er ruim 1,6 miljoen mensen bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als zelfstandige zonder personeel (ZZP). Dat is bijna 10% van de bevolking!
Het is niet gek dat veel mensen kiezen voor het ondernemerschap. Als ondernemer heb je namelijk meer te zeggen over hoe je je tijd indeelt en wat je verdient dan wanneer je in loondienst werkt. Tegelijkertijd komt ondernemerschap met de nodige risico’s. Dat is waar zakelijke verzekeringen om de hoek komen kijken. In dit artikel bespreken we er twee: de arbeidsongeschiktheidsverzekering en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Zoals we net al noemden, brengt ondernemen de nodige risico’s met zich mee. Een van die risico’s is dat je zonder inkomen kunt komen te zitten. Bijvoorbeeld als je geen opdrachten weet binnen te halen, maar ook door arbeidsongeschiktheid. Dat is waar de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) om de hoek komt kijken. Hiermee bescherm je je inkomen als zelfstandig ondernemer.
Wat is er gedekt?
Als je arbeidsongeschikt raakt voor je eigen beroep door een ziekte, een ongeluk of psychische klachten, dan kun je in aanmerking komen voor een uitkering van je verzekeraar. Maar ook als je bijvoorbeeld zwanger raakt, kun je een uitkering krijgen. Hier kun je wel pas een jaar na het afsluiten van de verzekering voor in aanmerking komen. Vaak kun je met een AOV ook rekenen op advies omtrent arbeidsongeschiktheid, trainingen, medische check-ups, en meer.
Het is belangrijk om te weten dat je niet altijd een uitkering kunt krijgen met een AOV. Raak je arbeidsongeschikt door alcohol- of drugsmisbruik bijvoorbeeld, dan kom je niet in aanmerking voor een uitkering. Ben je minder dan 25% arbeidsongeschikt, dan geldt vaak hetzelfde.
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Een andere verzekering die belangrijk kan zijn voor zzp’ers, is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (afgekort BAV). Deze verzekering kan bescherming bieden tegen de financiële gevolgen van een beroepsfout.
Zeker als je een beroep uitoefent waarbij je belangrijke adviezen uitbrengt of waarbij voortgang van grote projecten afhankelijk is van jouw output, kan deze verzekering verstandig zijn. Geef je een verkeerd advies, waardoor een klant financiële schade oploopt? Of loopt een project flinke vertraging op door een beroepsfout van jouw kant? Als je aansprakelijk wordt gesteld voor de schade, dan kan je verzekeraar deze voor je betalen.
Is het verplicht?
Het is niet altijd wettelijk verplicht om een BAV af te sluiten. Bij bepaalde beroepen wel. Advocaten en financieel adviseurs zijn bijvoorbeeld wettelijk verplicht om een BAV af te sluiten, omdat beroepsfouten in dat soort beroepen flinke kosten met zich mee kunnen brengen. Bij veel andere beroepen is het niet verplicht deze verzekering af te sluiten, maar kan het wel verstandig zijn. Als zzp’er wil je tenslotte proberen te voorkomen dat je je financiële buffer of je pensioenpotje moet aanbreken.