Wijn is een van de meest populaire manieren van alcoholconsumptie, en is dit al eeuwen lang geweest. Dit komt omdat wijn in veel verschillende omgevingen gebruikt kan worden. Het is passend voor luxe feesten, bijeenkomsten en om zelf van te genieten. Toch weet niet iedereen evenveel over wijn. In dit artikel staan vijf bijzonderheden over wijn in 2022 die jij waarschijnlijk nog niet wist. Je kan deze informatie de volgende keer dat je wijn drinkt met vrienden of familie delen om erg geschoold over te komen. Om als een nog grotere kenner over te komen, kan je een wijnkast kopen uit de wijnkastenshop waar je jouw collectie kan tentoonstellen aan al je gasten.

Gezonder dan je denkt

Wijn heeft geen vet of cholesterol. Dit is goed om te weten, vooral nu we zoveel met onze gezondheid te maken krijgen in 2022. Daarnaast kan wijn helpen met hartproblemen en biedt antioxidanten. Een wijntje af en toe kan dus best gezond zijn voor je. Dit betekent echter niet dat je elke nacht flessen aan wijn moet leegdrinken. Een balans vinden is voor alle dingen in het leven essentieel, en al helemaal voor dingen als alcohol!

Sterker effect op vrouwen

Wijn werkt sterker op vrouwen dan op mannen. De exacte oorzaak is niet helemaal duidelijk, maar het vermoeden is dat het komt omdat vrouwen minder enzymen in hun maag hebben. Enzymen worden gebruikt om alcohol af te breken, dus het effect die de alcohol in de wijn heeft is moeilijker te verwerken voor de maag van een vrouw ten opzichte van een man. Dit kan als beide een plus- en minpunt worden gezien. Het verschilt net aan wie je het vraagt.

Goede wijn

Je kan een goede wijn op vele manieren onderscheiden van slechte wijn. Een voorbeeld is dat een glas goede wijn een lange nasmaak heeft. Dit komt door de complexe samenhang in de wijn, en dit is ook de reden dat goedkopere wijnen dit niet echt hebben. Deze complexe samenhang is namelijk een van de grootste redenen waarom een wijn als ‘beter’ wordt gezien en ook duurder is. Deze wijn is ook lastiger om goed te bewaren dan normale wijn. Mensen die serieus bezig zijn met het verzamelen van wijn kiezen er daarom ook voor om een ingebouwde wijnklimaatkast te installeren in hun huis zodat hun wijn perfect bewaard wordt.

China

China is maar de vijfde grootste producent van wijn in de wereld, maar wel nummer een op de markt voor rood wijn. Dit komt niet alleen door de smaak, maar ook omdat rood wordt geassocieerd met geluk in de chinese cultuur. Rode wijn is daarom heel populair in China, en het is dan logisch dat de producenten hun aandacht meer richten op de productie hiervan.

Andere druiven

Iedereen weet dat wijn uit druiven voortkomt, maar wat ze niet weten is dat de wijn vaak niet bestaat uit de druiven die je op tafel hebt staan. De druiven die voor de productie van wijn worden gebruikt zijn namelijk een stuk anders. Ze worden specifiek gekweekt voor de wijnproductie en kunnen daarom niet echt verkocht worden in winkels voor normaal gebruik. Dit zorgt er wel voor dat die druiven die speciaal gekweekt worden, een extra goede smaak geven aan de wijn omdat ze hier specifiek voor zijn gemaakt.