Opvallen is niet altijd makkelijk, zeker als de concurrentie moordend is. Maar met een klein beetje extra moeite kun je er echt wel voor zorgen dat je sollicitatie opvalt. Zo is het ten eerste belangrijk dat je een goede eerste indruk maakt, met je cv én sollicitatiebrief. En als je dit eenmaal voor elkaar hebt, dan moet je natuurlijk wel blijven opvallen, in het sollicitatiegesprek én bij het keuzemoment. Maar hoe zorg je nou voor een opvallende sollicitatie? Ontdek dit en meer in deze vijf handige tips.

1. Maak je cv gemakkelijk leesbaar

Recruiters zien een hele hoop cv’s voorbij komen. Ze scannen een cv daarom ook maar één keer snel door. Je krijgt dus maar één kans om een goede eerste indruk te maken. Zorg er daarom voor dat je cv snel leesbaar (of “scanbaar”) is. Des te meer informatie je tijdens die ene blik kunt overbrengen, des te beter. Ga voor korte zinnen, kopjes en opsommingstekens. Heeft je cv een betere opmaak nodig? Maak dan gebruik van een cv sjabloon, zo krijg je gegarandeerd een goed leesbaar cv.

2. Pas je sollicitatiebrief aan

Een algemene sollicitatiebrief geeft geen goede eerste indruk. Het zal er eerder voor zorgen dat je sollicitatie onderaan de stapel belandt. Neem daarom de tijd om een sollicitatiebrief “op maat” te schrijven. Doe onderzoek naar de organisatie, lees de functieomschrijving goed door en laat informatie hiervan terugkomen in je brief. Bedenk drie dingen die je over jezelf wilt vertellen (en die van toepassing zijn op de functie en organisatie) en richt je brief hierop.

3. Benoem je hobby’s en interesses

Hobby’s en interesses, zijn die nou echt nodig op je cv? Ja, want je kunt je hiermee juist onderscheiden én aantonen dat je goed in de bedrijfscultuur past. Wees hierin eerlijk, maar ook selectief. Kies voor hobby’s of interesses die passen bij de functie of organisatie. Leggen ze bijvoorbeeld veel nadruk op teamwerk? Kijk dan of er een teamsport is die je kunt benoemen.

4. Bereid je sollicitatiegesprek tot in de puntjes voor

Ben je (eindelijk) uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Bereid je dan goed voor. Het kan hierbij zeker helpen om antwoorden te bedenken op veelgestelde sollicitatievragen. Bedenk ook een aantal voorbeelden die bepaalde skills van jou weergeven. Maak hierbij gebruik van de STAR-methode: situatie (wat speelde er?), taken (wat waren je taken?), acties (wat heb je gezegd of gedaan?) en resultaten (wat gebeurde er daarna?). Zo krijg je beknopte maar heel doeltreffende voorbeelden.

5. Zorg voor een positieve online presence

Je cv en sollicitatiebrief vielen op en ook je sollicitatiegesprek ging goed, dan kan het weleens tussen jou en een andere kandidaat gaan. Recruiters gaan dan soms op zoek naar extra informatie, online. Zorg er daarom voor dat je een positieve online presence hebt. Maak je social media accounts presentabel (of zet ze op privé). Heb je een blog of online portfolio? Dan is het zeker de moeite waard om dit op je cv te benoemen.

Opvallen op de soms volle arbeidsmarkt is niet altijd makkelijk, maar het is zeker mogelijk. Volg deze tips, doe je best en geef niet op. Dan ben je al snel op de goede weg.