De aankoop van boomschors is een investering waar je jarenlang plezier van zult hebben. Je tuin krijgt er niet alleen een decoratieve uitstraling van, het is ook een enorme hulp in de strijd tegen de elementen en tegen de vorming van onkruid. Wil je meer weten over de voordelen, de soorten en hoe lang boomschors mee gaat? Het volgende artikel vertelt je meer!

Boomschors als bescherming voor je tuin

Grond dat onbedekt is, krijgt te maken met allerlei invloeden die niet wenselijk zijn. Zo heeft bij naakte grond onkruid vrij spel, zullen slakken graag hun weg vinden naar planten en bestaat er kans dat hitte en vorst het bodemleven bedreigen. Een laag franse boomschors beschermt niet alleen de grond tegen opkomend onkruid, maar bevordert ook het bodemleven. Bij hevige regenval is de bodem beschermd tegen schadelijke gevolgen dankzij de boomschors. De schors kan veel vocht vasthouden en op die manier planten redden tegen uitdroging. Gebruik eventueel een worteldoek als je blijvend wil genieten van mooie rustieke oppervlakken in je tuin die geheel onkruidvrij zijn.

Hoe duurzaam is boomschors?

Een belangrijk pluspunt van boomschors is de levensduur, want boomschors gaat gerust meerdere jaren mee. Afhankelijk van de bodem en de weersinvloeden die de schors te verduren heeft gekregen, kan deze bodembedekking 5 jaar lang meegaan. Ook het type boomsoort en de structuur van de schors is in bepaalde mate van invloed op de levensduur.

Welke houtsoorten bestaan er?

Boomschors kan afkomstig zijn van verschillende boomsoorten. Een bekende soort die je kunt kopen op www.boomschors.nl is de Franse boomschors. Dit schorstype is een decoratieve optie en op veelzijdige manieren geschikt als tuinbescherming. Een goedkopere soort is dennenschors, maar ook dit type kan ruim 5 jaar lang mee gaan. Een ideale optie voor de aanleg van tuinpaden en borders is de grove sylvesterschors. Dankzij de grove stukken behaalt de levensduur van deze schors met gemak 5 jaar.

Typen boomschors en hun voordelen

Naast de houtsoorten waaruit de schors is gemaakt, bestaan er ook verschillen in structuur, die elk hun eigen kwaliteit en uitstraling hebben. Als je schors met een fijne structuur inslaat, kun je de bodem met meerdere lagen bedekken, waardoor de infiltratie van zonlicht zeer beperkt wordt en onkruid nauwelijks wortel kan schieten. Stukken met een grovere structuur gaan echter langer mee, omdat ze minder snel afbreken. Dit maakt ze bovendien tot een geschikte bodemlaag in de nabijheid van speeltoestellen.