Woningen in de gemeente Dordrecht scoren ondermaats als het aankomt op Duurzaamheid. Slechts 19,6 procent van alle woningen heeft energielabel A of hoger, terwijl dit in de rest van Nederland 29,4 procent is. Dat blijkt uit een rondgang van de site Energievergelijken, die zich beroept op CBS-cijfers in de klimaatmonitor databank.

Energielabel

Uit de cijfers blijkt dat 35 procent van de woningen in Dordt matig of slecht is geïsoleerd. Deze appartementen en huizen hebben energielabel D, E, F of G. Het Nederlandse gemiddelde dat matig of slecht is geïsoleerd, ligt met een kleine 28 procent beduidend lager. Het merendeel van de Dordtse woningen (29,5 procent) heeft energielabel C. 16,1 procent heeft energielabel B.

Zonne-energie

Een belangrijke reden voor het gemiddeld slechtere energielabel is het ontbreken van zonnepanelen op het dak. Uit de cijfers blijkt dat in Dordrecht zo’n 8 procent van alle woningen zonnepanelen heeft. Er zijn slechts een aantal gemeenten die het slechter doen, zoals Rotterdam (4 procent), Zandvoort (4 procent) en Laren (5 procent). Ter vergelijking: in de rest van Nederland heeft gemiddeld 1 op de 5 woningen zonnepanelen.

Winst te behalen

Er valt dus zeker winst te behalen op het gebied van duurzaamheid, bijvoorbeeld door als VvE of woningeigenaar te investeren in isolatie, een warmtepomp en zonnepanelen.

Een hoop woningen in Dordt hebben energielabel D en zullen het meeste baat hebben bij vloer- en muurisolatie, HR-glas en een moderne HR-ketel. Het energielabel kan dan in één klap stijgen naar C of B.

Er is in Dordrecht relatief veel hoogbouw, wat de installatie van zonnepanelen bemoeilijkt. Toch zijn er ook hier zijn creatieve oplossingen denkbaar, zoals een flatenergiecoöperatie of het inzetten van zonnepanelen voor de gezamenlijke stroomvoorziening.

Een voordeel: met de huidige energieprijzen ligt de terugverdientijd voor dit soort duurzame oplossingen op minder dan vijf jaar.