In 2018 had de gemeente Dordrecht het doel om maar liefst 4000 nieuwe banen te creëren. Dit wilde het samen met allerlei bedrijven en scholen doen. Voor de banengroei werd door het Dordtse college van burgemeester en wethouders bovendien 2 miljoen euro extra beschikbaar gesteld om te zorgen voor een groei aan het aantal banen in de gemeente. Het had de gedachte dat het met name nieuwe werkgelegenheid zou kunnen creëren op de westelijke industrieterreinen, vooral op de Dordtse Kil, maar ook in de binnenstad en op het Leerpark. Inwoners van Dordrecht en omstreken kunnen natuurlijk gebruik van maken van deze nieuwe werkmogelijkheden, al zouden zij ook een nieuw bedrijf kunnen starten om vervolgens een kantoor te huren in Rotterdam

Het beleid is een samenspel

Wethouder Maarten Burggraaf van economische zaken noemt het een beleid een samenspel. Hierbij verwijst hij naar het uitgeven van industriegrond, maar ook naar het bouwen van 4 duizend nieuwe huizen in de gemeente. Bovendien doelt Burggraaf op het helpen van ondernemingen en ondernemers, net zoals het opleiden van de juiste mensen. Burggraaf zegt het volgende hierover: “Wij geven zelf de kavels uit, dus zo kunnen we sturen op het aantal banen per hectare. Daarnaast zorgen wij ervoor dat onze acquisitie op orde is. Hierdoor kunnen we nieuwe ondernemingen binnenhalen, bijvoorbeeld bedrijven uit de buurt van Rotterdam. Daarnaast verbeteren wij onze dienstverlening. Het hele proces van vergunningen en regels voor ondernemers willen we hierdoor zo kort en efficiënt mogelijk maken.”

Dordtse Kil zorgt voor veel banen

Het Dordtse college verwacht dat op kantorenpark Amstelwijck er 450 banen bij zouden kunnen komen. Hier moet voor worden gezorgd door het vestigen van nieuwe kantoren in dit gebied. Toch zit de meeste potentie aan de andere zijde van de A16. De leegstand op de Dordtse Kil I en II moet bijvoorbeeld opgelost worden, waardoor meer dan 700 nieuwe banen gecreëerd zullen worden. Daarnaast is er voor resterende 75 hectare bedrijfsgrond van de Dordtse Kil III ook veel interesse. Dit zal volgens de gemeente Dordrecht ruim 800 arbeidsplaatsen moeten opleveren. De nieuwe Dordtse Kil IV is er natuurlijk ook nog. In deze jaren verwacht het college 30 hectare grond uit te geven, wat ongeveer 1300 banen op kan leveren. Op de lange termijn zal dit aantal zelfs verdubbeld worden.

Ruimte voor logistieke bedrijven

De focus ligt bij de Dordtse Kil IV met name op de logistieke bedrijven. Dit is een sector die op het moment hard groeit in Nederland, maar ook zeker in Dordrecht. Dit geeft Peter Smit aan, hij mocht namens Sectorinstituut Transport en Logistiek meepraten over de plannen van het college. “Wij zien het aantal banen eigenlijk al sinds het einde van 2015 groeien”, zo geeft Smit aan. Volgens hem ligt Dordrecht bovendien perfect langs een aantal essentiële vervoersassen. Of de automatisering en robotisering van distributiecentra effect zal hebben op het voorspelde aantal banen op Kil IV vindt Smit lastig te zeggen: “Het zal de werkgelegenheid wel verminderen, maar alsnog gebeurt het meeste orderpicken bij de meeste centra handmatig”.

En ook de binnenstad

De afgelopen jaren steeg de leegstand van winkels in de binnenstad van Dordrecht hard. Desondanks nam de horeca wel met maar liefst 30 procent toe. Daarnaast groeide het jaarlijkse aantal toeristen ook met 30 procent, dit is inmiddels gestegen tot twee miljoen. Per persoon geven zij gemiddeld 40 euro uit in Dordrecht. Het college is dan ook van mening dat er in de horeca- en toeristensector 300 tot 500 banen bij kunnen komen in de stad. De kans is natuurlijk helaas wel groot dat het coronavirus hier een negatieve impact op heeft.