Zonnepanelen installeren is een goede manier om je steentje bij te dragen aan een groenere toekomst. Dit geldt niet alleen voor huishoudens, maar ook zeker voor bedrijven. Als je bijvoorbeeld een agrarisch bedrijf hebt, dan beschik je doorgaans over veel ruimte die geschikt is om zonnepanelen op te installeren. Zoek bijvoorbeeld maar eens op “Zonnepanelen agrarische bedrijven” en je ziet meteen dat je niet de enige bent. Wil je toch eerst meer weten? In dit artikel vatten we kort samen waarom je als agrarisch bedrijf in zonnepanelen moet investeren!

 

Waarom agrarische bedrijven geschikt zijn voor zonnepanelen

 

Agrarische bedrijven zijn bij uitstek geschikt voor zonnepanelen vanwege de mogelijkheid om duurzaamheid te bevorderen en kosten te besparen op energieverbruik. In de landbouwsector leveren zonnepanelen betrouwbare energie, waardoor boeren minder afhankelijk worden van externe energiebronnen en hun operationele kosten kunnen verlagen. Je wekt immers je eigen energie op. Bovendien bieden schuren of stallen vaak voldoende ruimte voor de installatie van zonnepanelen, waardoor agrarische bedrijven dus optimaal kunnen profiteren van zonne-energie en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamere toekomst.

 

Pieken opvangen in de zomer

 

Landbouwbedrijven hebben het gehele jaar door energie nodig voor diverse toepassingen zoals ventilatie, melkkoeling, luchtwassers en robotica, maar de piek valt in de zomer. Interessant genoeg valt de hoogste productie van zonnepanelen samen met deze piek, voornamelijk in de zomermaanden. Dit komt natuurlijk heel goed goed uit. Door zonnepanelen te installeren, kunt je dus op een efficiënte manier voldoen aan deze piekvraag en tegelijkertijd profiteren van duurzame energieopwekking.

 

Fiscaal voordeel en aanspraak op subsidies

 

Bij de aanschaf van zonnepanelen zijn er voor agrarische bedrijven diverse financiële stimuleringsmaatregelen beschikbaar om de kosten te verlagen. Voorbeelden hiervan zijn de Energie-investeringsaftrek (EIA), de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), en de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Deze subsidies en belastingvoordelen kunnen aanzienlijke besparingen opleveren en maken investeren in zonne-energie nog aantrekkelijker. Ben je benieuwd wat dit voor jou betekent? Ga dan in gesprek met een zonnepanelen-aanbieder die gespecialiseerd is in landbouw, akkerbouw, pluimvee, varkenshouderij, melkveehouderij en glastuinbouw. Zo iemand weet namelijk wat er precies speelt in de sector en kan je adviseren wat het beste past bij jouw specifieke situatie. Men kijkt dan ook hoe je optimaal gebruik kunt maken van schuren en stallen. En misschien moet er eerst een dakrenovatie plaatsvinden, omdat het al verouderd is of omdat er asbest in zit. In dit soort gevallen is het helemaal aan te raden om met een professional in zee te gaan die van wanten weet. Dankzij een adviesgesprek kun je dus optimaal profiteren van financiële ondersteuning bij jouw duurzame investering.