DORDRECHT – Veel mensen hebben uitvaartbegeleidster Astrid Erkelens de afgelopen tien jaar leren kennen. Sinds deze maand werkt zij op eigen titel in Dordrecht en omstreken. “Ik blijf zoals de mensen mij kennen: betrokken en persoonlijk”, zegt zij. “Mensen mogen best voelen dat je meeleeft. Maar tegelijkertijd ben je er om ervoor te zorgen dat alles verloopt volgens de wens van de nabestaanden en de overledene.”

Heel veel families heeft Erkelens in de loop der jaren al mogen begeleiden. In veel gevallen ook meerdere keren. Als er weer een overlijden was in de familie, werd zij gevraagd deze uitvaart ook te begeleiden. “Mensen waarderen het dat ik dichtbij hen sta, een arm om ze heen sla als het nodig is. Ze mogen best voelen dat ik soms ook verdrietig ben. Maar daarnaast ben je er voor de totale begeleiding. Alles moet volgens de wensen verlopen. Dat begint bij goed luisteren, de sfeer aanvoelen, inspelen op de dingen die op de achtergrond gebeuren, bijvoorbeeld iets wat een kleinkind zegt. Ik houd van dit werk. Het past heel goed bij me.”‘

Persoonlijke wensen

Astrid Erkelens bespreekt de persoonlijke wensen met de familie, regelt de administratie en verzorgt als de nabestaanden dat willen ook een toespraak. Een standaarduitvaart bestaat niet meer. Binnen de wettelijke regels en het budget kan helemaal ingespeeld worden op de wensen van de familie en de overledene. Erkelens begeleidt dat door ideeën te opperen die hierbij aansluiten en eventuele valkuilen te benoemen die zij door haar ervaring voorziet. Zo wordt samen invulling gegeven aan een persoonlijk afscheid. In overleg kunnen via Astrid Erkelens Uitvaartverzorging ook boeketten geregeld worden en eventueel een fotoreportage.

Informatie en contact

Lees meer over de werkwijze en mogelijkheden op de website: erkelensuitvaartverzorging.nl. Voor het melden van een overlijden is Astrid Erkelens altijd bereikbaar op: tel. 06-52881505 of 2600366.