DORDRECHT – Zo’n vijf jaar geleden werd de Hans Petrischool benaderd door woningcorporatie Woonbron. Of ze geen duurzaam idee hadden voor alle bouwmaterialen die bij de sloop van woningen de container in verdwenen. “Al snel ontstond het idee van een tweedehands bouwmarkt”, vertelt Michael Abbema. Hij is directeur van Herbouw. Onder die naam vallen nu een bouwmarkt, die ook nieuwe bouwmaterialen verkoopt, en een bouwbedrijf. Er staan tien leermeesters onder vast contract en wekelijks zijn er dertig tot veertig studenten aan het werk.

De groei van Herbouw is eigenlijk heel logisch verlopen, vertelt Abbema. “Met een bouwmarkt met alleen tweedehands spullen trek je niet genoeg publiek, dus het assortiment werd al snel uitgebreid met nieuwe producten. We hebben nagenoeg hetzelfde aanbod als een reguliere bouwmarkt, maar iets minder keuze per artikel.” De bouwmarkt aan de Roemer Visscherstraat in Oud Krispijn heeft nu vooral veel zzp-ers en mensen uit de wijk als klant, maar is zeker ook aantrekkelijk voor particulieren uit de rest van de stad. Zeker nu de winkel ook op zaterdag open is.

Opbouwen

Nog zo’n logische stap was het opzetten van het bouwbedrijf. Abbema: “We waren alleen aan het strippen en slopen en dachten op een gegeven moment; ‘Waarom gaan we niet ook opbouwen en monteren?’ Onder leiding van leraren zijn we daar met een paar groepjes mee begonnen. Dat is echt weer ouderwets het vak leren in de praktijk en dat werkt. Heel veel kinderen hebben we zo al toegeleid naar een baan of een andere opleiding.” Het bouwbedrijf nam al snel zo’n vlucht dat de begeleiding van de leraren niet meer genoeg was. Er werden vakmensen aangetrokken die nu zorgen voor de begeleiding bij het tegelzetten, de cv-installatie, schilder- en timmerwerk, glaszetten, behangen, straatwerk en las- en constructieklussen. Herbouw werd dermate professioneel dat in 2012 het risicodragende gedeelte werd ondergebracht in een aparte stichting. Daaronder valt sinds afgelopen najaar ook de voormalige bouwafdeling van het Buurt Service Team.

Heel trots

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in een zo normaal mogelijk setting verder op weg helpen. Dat is samengevat het doel van Herbouw. De leermeesters geven hun expertise door. Niet alleen de leerlingen van de Hans Petrischool, maar inmiddels ook van het Wartburg College, het RMPI en andere VO-scholen volgen er hun opleiding bouwtechniek. Daar komt het duurzame aspect, het hergebruik van bouwmaterialen, bij als positief effect. Een wandelend voorbeeld van de succesvolle aanpak is Jeremy Verboor. “Hij heeft als leerling van de Hans Petrischool een paar keer stage bij ons gelopen. Nu is hij 18 jaar en heeft hij bij ons een contract als medewerker in de bouwmarkt, met behoud van zijn Wajong-uitkering. Dat doet hij geweldig en daar zijn we heel trots op”, besluit Michael Abbema.

Bouwmarkt Herbouw aan de Roemer Visscherstraat 12 is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur. Voor meer info over de winkel en het bouwbedrijf:www.her-bouw.nl en info@her-bouw.nl.