Door Caty Kroon

DORDRECHT – Met een afscheidsreceptie en een afscheidsdiner is Jan Kooreman afgelopen week uitgezwaaid als voorzitter van winkeliersvereniging Crabbehof. Maar liefst drie decennia was Jan verbonden aan het winkelcentrum. Het afscheidsfeestje vond plaats in restaurant de Hoff’nar, dat hemelsbreed zo ongeveer buren van Winkelcentrum Crabbehof zijn. (Foto’s: Stolk Fotografie)

Veel huidige en voormalige winkeliers kwamen Jan Kooreman de hand schudden. Ook tal van relaties en een aantal oud-bestuursleden waren uitgenodigd. Door de jaren heen heeft de inmiddels oud-voorzitter een groot netwerk opgebouwd dat niet beperkt bleef tot de winkels aan het Van Oldenbarneveltplein, maar zich uitstrekte over de hele stad. Kooreman en zijn echtgenote openden in 1977 speelgoedwinkel Intertoys in Winkelcentrum Crabbehof. In 1990 openden zij nog een winkel aan het Van Oldenbarneveltplein; dat was een vestiging van huishoudwinkel Blokker.

Jaarlijkse braderie

Aanvankelijk maakte Kooreman deel uit van de reclamecommissie van de winkeliersvereniging die je toen nog had. In 1991 werd hij benoemd als nieuwe voorzitter van de winkeliersvereniging. Toen hij in 1998 zijn beide winkels van de hand deed, bleef hij echter aan als voorzitter. Kooreman heeft zich altijd enorm ingezet voor de promotie van het plein. De jaarlijkse braderie, sinterklaasintocht, kassabonnenacties, Mr. X en andere evenementen met optredens door straatartiesten en bekende Nederlanders, hebben het winkelcentrum zeker bekendheid gegeven.

Opvolger

Die rol is sinds vorige maand overgenomen door Ruud Klijn, eigenaar van Expert Dordrecht dat een vestiging heeft in het winkelcentrum. De nieuwe voorzitter is dus zeker geen onbekende en heeft al aangegeven zich onder meer sterk te maken als klankbord voor de andere ondernemers op het plein. Een van zijn eerste taken was echter te helpen Jan Kooreman in het zonnetje te zetten. En daar zal het aansluitende afscheidsdiner bij de Hoff’nar zeker bij hebben geholpen. Wethouder Marc Merx bedankte Jan Kooreman persoonlijk voor zijn inzet.