DORDRECHT – Ben Corino doet voor Dordt Centraal wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over de spagaat van een wethouder én lijsttrekker in verkiezingstijd.
Sta je als Dordtse wethouder samen met je collega’s uit Papendrecht, Sliedrecht en Alblasserdam samen met de staatssecretaris van Infrastructuur & Waterstaat vorige week nog gezellig feestelijk te zijn bij de opening van het snelfietspad bij Papendrecht. Er was, spreekwoordelijk dan, nog geen vuiltje aan de hemelsblauwe lucht. Nog geen week later maakte de baas van de staatssecretaris, de minister, bekend er geen brood in te zien om de verkeerssnelheid op de randweg N3 te verlagen naar tachtig kilometer.
Het was nog maar net bekend en het politiek Twitterverkeer kwam op gang. Paul Tiebosch van D66 en Theo Oostenrijk van de CDA, het is verkiezingstijd weet u, sprongen als bokken op de politieke haverkist. De raad had zich toch duidelijk uitgesproken, zei Tiebosch: tachtig kilometer over het hele traject! Want, zo ging hij verder “dat is beter met het oog op de vervuiling door fijnstof, waar de aangrenzende woonwijken wel degelijk mee te maken hebben.” In een interview met het lokale dagblad stelde Van der Linden blij geweest te zijn met de duidelijke uitspraak van de gemeenteraad over de kilometerbegrenzing. Fijntjes kwam CDA-er Oostenrijk op Twitter door de bocht met de opmerking dat de wethouder van CU/SGP eerder in de commissie Fysiek er geen voorstander van was dat er voor een tachtig kilometerzone gepleit werd. Volgens Oostenrijk waren de letterlijke woorden van de wethouder “eerst de aanpak en daarna gaan we wel een keer pleiten voor de tachtig kilometer” en zo ging Oostenrijk verder “dat zijn ze in Den Haag nog niet vergeten”. Het politiek bestuurlijk leven heeft leuke en vrolijke kanten en ja, bestuurlijke kwesties zijn eerder lastig dan eenvoudig. Ook als bestuurder ben je weer afhankelijk van de beleidsluimen van het provinciaal en landelijk bestuur. En ja, natuurlijk ook de landelijke politiek.
Een deel van de belangen moet je behartigen via het lobbynetwerk. U weet wel, de ons-kent-ons-wereld van met name de eigen politieke partijen. Dat weten we van de recente voorbeelden, zoals de intercity die niet meer zo vaak Dordrecht aandoet. De raad, maar zeker D66, heeft zich hiervoor via het lobbycircuit van landelijke partijen die ook in de Dordtse gemeenteraad zitten ingespannen om de Tweede Kamer te overtuigen dat de NS Dordrecht niet links moet laten liggen. Ook wat DuPont/Chemours betreft trokken en trekken de partijen aan de bel bij hun vertegenwoordigers in de Tweede Kamer en in het Provinciehuis. Dit mondde uit in vele bezoekjes van Kamerleden van de diverse partijen aan Dordrecht om zich ter plekke op de hoogte te laten stellen.
Wat het werk van een lokale bestuurder leuk maakt is bezig zijn met kwesties waarop de bestuurder directe zeggenschap heeft. Dan mag je bij successen lintjes doorknippen, ongeacht wie de grondlegger van het succes was. Onze wethouder Cultuur had een leuke portefeuille en mocht veel oogsten. Voor de grotere kwesties zoals DuPont/Chemours, Intercity en N3, toevalligerwijs allemaal in de portefeuille van Van der Linden, ligt het anders. Hij moet dealen met de ministeries en de Provincie en een halsstarrige Nederlandse Spoorwegen. Dat maakt het lastiger en zeker in verkiezingstijd, waarin je je als lijsttrekker van de CU/SGP ook nog eens moet richten op de campagne. De dagelijkse wethouderswerkzaamheden gaan gewoon door. En zo moet ook het, verkiezingscampagne of niet. Het lintjes knippen gaat immers ook gewoon door.
Deze week in Studio De Witt
Zaterdag 3 maart ontvangt Ben Corino Sjoerd van der Lee, basgitarist en zanger van de Dordtse partyfolkband Scotch. Corino praat met hem over de band en de muziek, maar ook over het leven van de muzikant die zich naast Scotch ook moet richten op andere bronnen van inkomsten. In het tweede uur van de uitzending de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden van deze week. Marco van Schaardenburgh komt de resultaten van de jongste politieke peilingen voor gemeenteraadsverkiezingen bekendmaken en toelichten. Dichter van dienst is de Dordtse dichter Peter M. van der Linden. In het derde uur een politiek debat in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen over de thema’s jeugdzorg en ouderenzorg.
Studio De Witt is van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren bij Drechtstad FM 95.7 (ether), 105.9 (kabel), Kanaal951 (KPN), kanaal 915 (Ziggo) of de website van RTV Dordrecht of Drechtstad FM via de link Live Radio.