Sport

reageer als eerstdo 3 jun 2021

Dordrecht Lions ‘Club van het Jaar’

DORDRECHT – IJshockeyclub Dordrecht Lions is uitgeroepen tot Dordtse club van het in de landelijke ‘Club van het Jaar’-campagne van onder meer NOC*NSF en Rabobank. Aan de landelijke verkiezing deden 2.165 sport- en cultuurclubs mee. Er zijn 152.000 stemmen uitgebracht. De gemeentewinnaars zijn vastgesteld op basis van de meeste stemmen per gemeente. De winnaar van de landelijke verkiezing wint naast de titel een masterclass en een professionele promovideo van de club. In Dordrecht kregen de Lions veruit de meeste stemmen.

“Uiteraard wisten we dat we landelijk geen hoge ogen zouden gooien, zeker niet met zoveel grote voetbal-, hockey- en andere verenigingen”, aldus Sander de Gruiter, bestuurslid en jeugdtrainer van de Dordrecht Lions. “Maar met de titel binnen de gemeente Dordrecht laten we wel zien dat we met onze kleine vereniging en ‘kleine’ sport steeds meer van een consumptie- in een participatieclub zijn veranderd. De veerkracht van bestuur en alle leden in het afgelopen jaar blijkt enorm te zijn met de vele activiteiten die we georganiseerd hebben tijdens de lockdown. Dan is deze titel een kers op de taart.”

Plannen

De ijshockeyclub heeft de afgelopen decennia continu tegen financiële nood aangekeken. De afgelopen paar jaar heeft de club het erg zwaar gehad om het hoofd boven water te houden. “Als één van de weinige verenigingen in Dordrecht die geen structurele subsidie krijgt van de gemeente is dat best knap te noemen”, vervolgt De Gruiter, zelf al meer dan 25 jaar vrijwilliger bij de Lions. “Sponsoren zijn moeilijk te vinden en de leden kun je ook niet blijven uitknijpen. Voor aanvang van vorig seizoen waren we echt klaar om beslagen het ijs te betreden en direct grote slagen te maken, om in sporttermen te spreken. Er lag een sponsorfolder klaar, er zijn trainingsplannen gecreëerd die aansluiten bij de ontwikkeling van de leeftijdscategorieën, zodat alle kinderen zich veilig voelen en zich zowel op sociaal als en lichamelijk vlak kunnen ontwikkelen op een manier die past bij hun leeftijd, samen met vriendjes. Zo zijn er ook de plannen voor een ‘positief sportklimaat’ binnen en rondom de club, een programma dat samen met het Team Sport van de gemeente Dordrecht ontwikkeld is. En zo lagen er meer plannen gereed om nu het jaar van de omslag te realiseren en toen kwamen de strengere maatregelen en later de lockdown.”

Overleven

De club is nu in gesprek met de gemeente voor een ‘COVID-19-subsidie’ én een structurele subsidie zoals vele andere clubs die krijgen. “Anders overleven we het niet lang meer”, stelt De Gruiter. “Het afgelopen seizoen hebben wij overleefd met dank aan de leden, aangezien we wel de nodige (hoge) kosten moesten maken, maar geen inkomsten naast de contributie hadden. Normaal gesproken hebben wij inkomsten van entree bij wedstrijden van het eerste team, het organiseren van jeugdtoernooien en enkele kleine sponsoren. De titel is dan toch wel een enorme blijk van waardering door en voor de leden van onze club.”

Alternatieven

“Samen met de leden heef het bestuur van de ijshockeyclub veel initiatieven en alternatieven weten te realiseren waarmee de club niet alleen de veelzijdigheid van de sport, maar ook die van participatieclub heeft laten zien”, vervolgt De Gruiter. “IJshockey is een binnensport, dus mocht er tot vorige week niet meer op het ijs getraind worden. De club heeft wel zeven weken ijs weten te huren in Breda (openluchtijsbaan) en die uren verdeeld over alle teams. Voor de jeugd zijn droogtrainingen georganiseerd op parkeerplaatsen en speelveldjes, uiteraard is er op natuurijs geschaatst en hebben teams samen wedstrijdjes georganiseerd. Daarnaast zijn er leuke online activiteiten georganiseerd, zoals een online muziekquiz rond het Eurovisie Songfestival en nu voor komende Vaderdag BBQ-pakketten verkoop in samenwerking met Slagerij De Smokerie – Dennis, Wijnhuis Nummer 167 en BBQing Dordrecht. Hiermee heeft de club de betrokkenheid van de leden kunnen vasthouden.”

Geef een antwoord