DORDRECHT – Op 16-jarige leeftijd zag Jan Vleesenbeek (67) een documentaire over karate in bioscoop Luxor. “Het fascineerde me zo; de bewegingen, de houdingen. Ik wist meteen: dat wil ik ook!” Ruim vijftig jaar later is hij het boegbeeld van de karatesport in Dordrecht, staat er een dojo met zijn naam erop aan de Sportlaan en heeft Jan zijn zevende Dan. De geboren en getogen Dordtenaar geeft nog steeds volop trainingen en begeleidt vechters naar wedstrijden.

De sport greep hem meteen. Een zoektocht startte, maar karate was in die tijd nog vrij onbekend. “Er was niets te vinden, maar heel toevallig gaf Loek Hollander, nu 78 jaar en nog steeds mijn leraar, een demonstratie in de gymzaal aan de Oude Hellingen.” Jan was verkocht en ging in de leer. Hij bleek aanleg te hebben. “Binnen 2,5 jaar had ik mijn zwarte band. Ik deed examen tijdens het eerste Internationale zomerkamp, in 1968 in Ermelo, onder het toeziend oog van de Japanse grootmeester Mas. Oyama, de oprichter van de Internationale Kyokushin Organisatie.” Een sporter doet er gemiddeld vijf jaar over om de zwarte band te halen, maar Jan had talent en een ijzeren discipline. Elke dag werd er twee uur getraind. En dat naast zijn baan als stukadoor. Een beroep dat hij oppakte, omdat hij nu eenmaal uit een ‘stukadoorsfamilie’ kwam.

Lesgeven
Hollander, één van de pioniers die het karate in Nederland groot maakte, had het druk met zijn verschillende dojo’s. Hij vroeg of Jan interesse had om in Dordt les te geven. Daar had hij zeker oren naar. Hij volgde een cursus karateleraar en ging begin jaren zeventig aan de Christiaan de Wetstraat aan de slag. “Er hing in die tijd een waas van mystiek om karate. Het werd gebracht als een dodelijke vechtsport”, weet hij nog. Bruce Lee en een film als The Karate Kid maakten het razend populair. Door de gemeente werd Jan benaderd om les te geven aan ‘ontspoorde’ jongeren in buurthuis Ducdalf. “Om ze een beetje in het gareel te houden.” Dankzij wethouder Jan Comijs, die zelf ooit jongerenwerker was geweest, kreeg Jan de kans een dojo te beginnen aan de Zuidendijk. Budokai Vleesenbeek heeft daar uiteindelijk 34 jaar gezeten.

Olympische sport
Tot zijn vijftigste combineerde Jan zijn baan met het lesgeven, zijn eigen trainingen en ontwikkelingen. “Ik vond het belangrijk om mij door te ontwikkelen. Als je een sport onderricht, moet je ook weten hoe het menselijk lichaam werkt. Dan kun je ook geen fouten maken.” Hij behaalde certificaten voor sportmasseur en fitnesstrainer en maakte zich de inspanningsfysiologie eigen. Met flink wat levenservaring en mensenkennis op zak maakt hem dat, nog steeds, een gewild trainer. Hoewel hij zelf amper aan wedstrijden deel nam, “daar was het de tijd niet naar”, begeleidt hij meerdere vechtsporters, zoals Davy Brand. Uit hun overwinningen haalt hij veel voldoening. Momenteel wordt getraind voor het EK kyokushin karate in november in Papendal. Daarna zijn de pijlen gericht op het WK, volgend jaar in Tokyo. En als de Olympische Spelen in 2020 in Japan worden gehouden “wil ik daar zeker bij zijn.” Karate is inmiddels erkend als Olympische sport. Over kyokushin karate, een hardere vorm (full contact), wordt nog gedebatteerd. Maar Jan, zelf ooit nog tien jaar bondscoach, heeft alle vertrouwen.

Nieuw onderkomen
Budokai Vleesenbeek heeft altijd gefloreerd en is altijd financieel gezond geweest. De sport, maar ook grote namen als Peter Smit, trok liefhebbers, jong en oud, naar de sportschool. “Vleesenbeek is écht een merk geworden.” De vereniging runt Jan, uiteraard, niet alleen. “Nu ik wat ouder ben, mag ik wat rustiger aan doen”, zegt hij gekscherend. “Maar het gaat leuk zo, er heerst een goede harmonie.” Twee jaar geleden verhuisde de sportschool naar de Sportlaan, waar het oude buurthuis De Boei voor het symbolische bedrag van 1 euro van de gemeente werd gekocht. Met investeerders werd het buurthuis omgetoverd tot een sportpaleis. Wie eens wil komen kijken, is zaterdag, op de open dag van harte welkom. Jan zal dan ook verschillende dankwoorden uitspreken. Of hij het droog kan houden, weet hij nog niet. “Ik ben een gevoelsmens.” Zijn leraar Loek Hollander zal ook aanwezig zijn. Hoe hij zijn drukke bestaan ooit heeft kunnen combineren, is Jan voor duidelijk. “Ik kan niet stilzitten. Het begint bij mij al snel te kriebelen. En een passie word je nooit zat!” Stoppen zit er daarom nog lang niet in. “Ik sterf in het harnas.”

Open dag
Op de open dag op zaterdag 10 september wordt een clinic full contact karate gegeven door K1-vechter Sem Schilt en een clinic kickboksen door voormalig K1-kampioen Ernesto Hoost. Daarnaast vinden er verschillende demonstraties plaats die een beeld geven van de sportieve activiteiten bij Budokai Vleesenbeek. De dojo is te vinden aan de Sportlaan 5.