DORDRECHT – Wat is de waarde van een serieuze en intensieve voorbereiding? Die vraag drong zich op aan de middelweg, waar Oranje Wit zaterdagmiddag op het kunstgras faalde tegen de nieuwe koploper in 1C, LRC Leerdam: 0-3.(Foto: Michel Sterrenberg)

Een geslaagd trainingskamp onder de winterzon in het Turkse Belek en een handvol oefenwedstrijden in aanloop naar de herstart van de competitie, met een uitstekend optreden tegen Kozakken Boys afgelopen dinsdag. En dat op het veld, waar Oranje Wit zaterdag LRC opwachtte. De vlekkeloze voorbereiding betekende allerminst een garantie om titelpretendent LRC pootje te lichten. Integendeel. De Dordtse eersteklasser droop na negentig minuten ontnuchterd af na een ijskoude douche.

Verval

“Dit viel zwaar tegen”, erkende verliezend coach Pippy Pruymboom. “Ik geloof niet in een offday. Het verval met wat we dinsdag lieten zien was veel te groot. Het leek wel of we niet meer konden voetballen. Waar het aan lag? Aan de instelling. Je moet de mouwen opstropen en dat verzuimden we. De afgelopen weken hebben we veel tijd en energie gestoken om nu te presteren. We hebben twee keer in Turkije gespeeld en daarna nog drie wedstrijden in Nederland. Ik ken geen club die ons dat kan nazeggen. Maar als ik de wedstrijd tegen LRC zie, lijkt het wel alsof je beter helemaal niet kan spelen tijdens de winterstop. We moeten uitkijken dat we niet de kampioen van de oefenwedstrijden worden.”

Kunstgras

Oranje Wit speelde voor de tweede keer een officiële wedstrijd op het kunstgras, waarop het ook traint. Het eerste optreden leverde in 2011 zowat promotie naar de hoofdklasse op (verlies tegen VVOG) en nu een kater tegen LRC. “Toch zou het kunstgras geen nadeel mogen zijn. We trainen erop en hebben in oefenwedstrijden vaak laten zien dat het ons ligt.”
Daar viel tegen LRC dus weinig van te merken, al begon Oranje Wit prima. LRC, dat speculeerde op Dordts balverlies en alleen dan initiatief toonde, werd onder druk gezet door Oranje Wit, dat een drietal mogelijkheden creëerde in het eerste kwartier. Maar toen LRC de score opende via de geboren schutter André Zondag, na onnozel balverlies in de Dordtse defensie, zakte Oranje Wit ver weg. En nadat Rutger van der Kleij de score had verdubbeld, leek het pleit beslecht.

Irritaties

Het elftal van Pruymboom raakte geïrriteerd, waarbij met name aanvaller Ferdy Yilmaz zich ontpopte als heethoofd. Een opstootje leidde tot een oponthoud van ongeveer vijf minuten, maar omdat arbiter Maurick van Dijk niets had gezien werd het duel met 22 man vervolgd.
In deel twee kreeg Oranje Wit enkele kansen om de spanning terug te brengen, maar het overtuigde niet. En toen André Zondag een strafschop benutte (0-3), konden de boeken worden gesloten. LRC greep door de zege en de 2-1 nederlaag van VVGZ bij Drechtstreek zowel de macht in de algehele rangschikking als in de dans om de tweede periodetitel. Oranje Wit heeft over twee weken een driepunter nodig tegen Sliedrecht om in de race te blijven voor de prijzen.