DORDRECHT – De zwemvereniging MNC Dordrecht is woensdagavond de grote winnaar geworden tijdens de SportProm, de jaarlijkse verkiezingen van de beste Dordtse sporters. In het Van der Valk Hotel viel MNC in de drie categorieën waarin het was genomineerd, telkens in de prijzen. (Foto’s: Thymen Stolk)

Tiener Kim Busch werd uitverkoren tot sportvrouw van het jaar, Sanne Advocaat tot talent van het jaar en Martijn van den Maagdenberg viel de eer te beurt om tot beste coach van 2012 gekroond te worden. Atleet Rutger Koppelaar mag zich sportman van 2012 noemen, terwijl de honkballers van The Hawks dé Dordtse sportploeg van het afgelopen jaar zijn. De Sportprijs Stad Dordrecht belandde bij Jan Pruijmboom, sinds 1985 voorzitter van SSW. Polsstokspringer Koppelaar had gehoopt op de onderscheiding, maar wist niet wat hij moest verwachten. “Je weet niet waar de jury op let. Ik heb een goed jaar gehad en progressie geboekt. Dit jaar hoop ik weer vooruit te gaan. Mijn doel is om 5.40 te springen en heel te blijven. Mij belangrijkste wedstrijd is het Europees jeugdkampioenschap in Finland, in Tampere,” stelde Koppelaar, die een andere Ruger opvolgde. Zeiler Rutger van Schaardenburg greep een jaar geleden de macht, maar ontbrak nu. Vorige zomer was hij de enige actieve Dordtenaar tijdens de Olympische Spelen, maar hij maakte daar de verwachtingen niet waar. Ook niet genomineerd was Melvin van der Mey, voormalig klasgenoot van Koppelaar die in november een bronzen medaille won bij het WK Lifesaving in Australië.

Drie keer raak

Zwemcoach Martijn van den Maagdenberg beleefde een bijzondere avond. “Drie keer waren we genomineerd en drie keer hebben we gewonnen. Ik ben trots op MNC. Dit is het resultaat van hard werken. Met Kim Busch hebben we bij MNC een toptalent in huis. Maar vlak Sanne Advocaat ook niet uit. Zij is een styliste in het water. Hoe ver ze kunnen komen, kan ik nog niet zeggen. Ze zijn nog geen zestien jaar. Maar ze zijn goed op weg. Jacco Verhaeren heeft mij ook verteld dat ze over de kwaliteiten beschikken om ver te komen. Of ik hun tijden vergelijk met die Inge Bruin of Ranomi Kromowidjojo op die leeftijd? Nee, daar kijk ik niet naar. Dat zegt ook niet zo veel. Het zijn andere tijden en toptijden op jonge leeftijd garanderen nog geen topprestaties op lange termijn.”