DORDRECHT – Onlangs ging Marjolijn Kroon, speelster van het Nederlands korfbalteam, in op de uitdaging die Marian Verboon uit het G-team van SC Movado haar had gegeven. Door het hele land daagden sporters met een verstandelijke beperking hun helden uit om zo aandacht te vragen voor Play Unified: het samenbrengen van sporters met en zonder beperking. (Foto: Rachelle Fotografie) 

Om deelname van mensen met een verstandelijke beperking te vergroten, is om te beginnen meer ontmoeting en begrip nodig. Sport is in de ogen van de organisatoren van de Special Olympics bij uitstek de plek waar sporters met en zonder beperking elkaar ontmoeten, samen emoties beleven en begrip voor elkaar ontwikkelen. Dit klinkt simpel en dat is het eigenlijk ook. Het wordt alleen nog (te) weinig gedaan. Daar wil Special Olympics Nederland verandering in gaan brengen. Onder het motto ‘Changing lives, changing attitudes’ wordt er al jaren werk van gemaakt en de volgende stap is het programma Play Unified. Dit brengt sporters met en zonder verstandelijke beperking met elkaar in contact, waardoor wij hun houding en gedrag positief veranderen. Play Unified-activiteiten zijn ontmoetingen waar mensen met en zonder verstandelijke beperking samen een positieve ervaring delen. Denk hierbij aan samen naar een voetbalwedstrijd gaan, samen trainen en samen een overwinning vieren of een nederlaag verwerken.

Gelijkspel

Marian en Marjolijn gingen in Rotterdam de uitdaging aan. Deze bestond uit het om beurten één minuut aanvallen en verdedigen. Omdat er ook gelijktijdig een clinic was voor de G-verenigingen waren er ongeveer tachtig personen aanwezig, plus vier spelers van het Nederlands Team om Marian aan te moedigen. Uiteindelijk werd de uitdaging een gelijkspel (1 -1). Een knappe prestatie van de speelster van Movado.