DORDRECHT – Het Spaarbekken in Dordrecht is voor jong en oud een zeer geschikte plek om te leren zeilen. Dat is dan ook wat de trainers van de Koninklijke Dordrechtsche Roei- en Zeilvereeniging KDR&ZV er doen. Op zaterdag 4 mei houdt de vereniging een open dag om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de zeilsport. “En hopelijk melden zich natuurlijk veel nieuwe leerlingen aan voor de zeillessen die weer beginnen in mei”, zeggen trainsters Anneke Wierenga en Marjon Laeijendecker. (Foto: Huib Kooyker)

Ieder seizoen mag ‘de Koninklijke’ weer veel nieuwe leerlingen verwelkomen. “Van mei tot en met oktober krijgen ze, onderbroken door de zomervakantie, veertien lessen van twee uur”, vertelt Wierenga. “Na die serie kunnen ze al zelfstandig het meer over en hebben ze het eerste erkende zeildiploma binnen. Kinderen tot pakweg 12 jaar starten in de Optimist, een eenpersoonsbootje. Heel leerzaam, want alles wat er fout gaat, doe je zelf. De volgende stap is dan de RS Feva, een tweemanszeilboot. Dat is natuurlijk gezelliger en je leert samenwerken. Voor jongeren en volwassenen hebben wij lessen in de stabiele vierpersoons Seabirds.”

Omslaan-les

In de opleiding zit meer dan alleen de techniek van het zeilen, vervolgt Laeijendecker. “Ook de theorie, de verkeersregels op het water, en het leren op- en aftuigen zit erin. En niet te vergeten de ‘omslaan-lessen in het Wantijbad en de Sportboulevard. Dat vinden ze in het begin wat spannend, maar al snel heel leuk.” De meeste leerlingen pakken de zeilkunst vrij snel op, vertellen de trainsters. Wierenga: “Het mooie is dat je ze ook vaak ziet groeien in zelfvertrouwen. Ouders vertellen ons regelmatig hoe ze zijn verrast op dit punt. ‘Is dit echt mijn gedweeë zoontje die dit presteert?’, krijgen we dan te horen.” Laeijendecker: “Ze zijn letterlijk hun eigen kapitein. Daar worden ze heel zelfstandig van.”

Voor iedereen

Veel mensen hebben nog het beeld van een ‘materiaalsport voor de elite’. Onterecht, zegt Wierenga. “Wij hebben twaalf bootjes ter beschikking voor de jeugd. Belangrijk is wel dat de leerlingen zwemdiploma A en B hebben en een goed passend zwemvest. Iedereen kan dus zo beginnen bij ons.” De zeilafdeling van de KDR&ZV doet ook mee aan het Combi-Rotterdamwedstrijdcircuit, een serie van zeven jeugdzeilwedstrijden bij watersportverenigingen in en rondom Rotterdam. De Dordtse club is 26 mei gastheer. “De bootjes gaan op trailers van de vereniging naar de wedstrijden van andere verenigingen”, zegt Wierenga. “Het is natuurlijk wel fijn als er ouders met een auto met trekhaak zijn die ons logistiek helpen.”

Toppers

De zeilafdeling heeft leden uit Dordrecht, maar ook uit de regio, variërend in leeftijd van 8 tot 80 jaar. De lessen worden meestal gegeven op woensdag- en vrijdagmiddag en op zaterdag. De vereniging heeft al de nodige toppers opgeleid. Wierenga: “Rutger van Schaardenburg, drievoudig Olympiër, is bij ons begonnen. En Thomas Roggekamp, die nu bij het Team Heiner Talents in opleiding is. Maar voorop staat vooral het zeilplezier. Het is gewoon een heel leuk spelletje met de wind.”

Open dag

Vrijblijvend meemaken hoe het is om te zeilen? Kom naar de open dag op 4 mei van 11.00 tot 15.00 uur. Iedereen is welkom op Spaarbekken ‘Grote Rug’, Baanhoekweg 9 in Dordrecht, bij Surfvereniging Windkracht, waarmee de vereniging het clubhuis deelt (ingang net voor het spoorlijntje van DuPont naar rechts). Bezoekers kunnen onder meer meezeilen in een grote boot, met zwemvest van de vereniging. De zeillessen starten meteen na de open dag, dus in de week van maandag 6 mei. Meer info: www.kdrzv.nl/zeilen of via secretariaat@kdrzv.nl.