DORDRECHT – De overlevingstocht van SC Emma krijgt op Pinkstermaandag een climax in het dorpje Zegge in West-Brabant. De tweestrijd tussen Emma en DIOZ zal dan een winnaar moeten opleveren. De eerste van de twee confrontaties leverde vanmiddag op het gemeentelijk sportpark eindigde onbeslist: 0-0. (Foto: Michel Sterrenberg)

Met geen zinnig woord valt er door die uitslag iets te zeggen over de afloop. De laureaat van de dubbele krachtmeting speelt komend seizoen in de vierde klasse, de verliezer moet de campagne in de kelder van het zondagvoetbal afwerken.
DIOZ speelde ook dit seizoen in de vijfde klasse, maar dat  betekende allesbehalve een walk-over voor Emma. “We hebben DIOZ niet onderschat”, liet Gerard Laros optekenen. Laros verving Houssin Jouhri, die in Marokko vertoeft, als hoofdverantwoordelijke. “We zijn als voorlaatste geëindigd in de vierde klasse, dus we hebben geen reden om overmoedig te zijn. Wel kunnen wij beter voetballen dan zij. Maar we kwamen niet in ons spel, waardoor we een moeilijke middag kenden.”

Pak slaag

DIOZ kreeg in competitieverband medio april nog een pak slaag van OMC. Maar het team uit Zegge werkte toen de vierde wedstrijd in tien dagen af, en beschikte amper over een reservebank. Vanmiddag kwam DIOZ beter voor de dag en het was aan doelman Donny van der Laars van Emma te danken dat de Brabanders bij de rust niet aan de leiding stonden. Ook de formatie van Laros kreeg kansen, maar de meeste gelegenheden om de brilstand van het bord te poetsen, waren voor het fysiek sterke maar qua technisch vernuft onderliggende DIOZ.
In het tweede bedrijf kwam Emma minder frequent in de problemen. Anderzijds creëerde het niet meer dan een paar kansen. Bij de Dordtenaren kon de licht geblesseerde Royston Wawoe slechts op halve kracht spelen, waardoor de noodzakelijke stootkracht in de voorhoede ontbrak.

Strafschoppen

Volgende week maandag, met Jouhri terug op de bank, valt de beslissing en het zou wel eens op strafschoppen kunnen uitdraaien. Laros: “Je kunt ze nemen op de training, maar het heeft weinig zin. Het zorgt eerder voor meer druk dan voor minder druk. We willen het voilgende week niet op strafschoppen laten uitkomen. Ik verwacht dat het eerste doelpunt beslissend kan zijn. Scoort DIOZ, dan leunen ze achterover en spelen net als vandaag de lange bal. Maar als wij scoren, dan moet DIOZ komen en krijgen wij meer ruimte.”