DORDRECHT – Voor de zesde keer wordt in maart het Nederlands Kampioenschap Pole fitness gehouden. Hiervoor worden twee voorrondes gehouden. Eén daarvan vindt op 27 januari plaats bij Ringer Sportplaza in Dordrecht, waar ook les wordt gegeven in deze sport. Emmy Albers, gelicenseerd Pole fitness-instructrice uit Dordrecht, doet voor het eerst mee met de nationale kampioenschappen.

Pole fitness is veel trainen, zweten en blauwe plekken oplopen. Sexy is Pole fitness, de sportieve variant van paaldansen, absoluut niet, benadrukt Albers. “Het is topsport. In tegenstelling tot paaldansen gaat het bij pole fitness om atletische prestaties. Een goede conditie krijgen en sterke spieren ontwikkelen is het belangrijkste. Niet het entertainen van publiek.”

Zelfvertrouwen

Als instructrice krijgt Emmy Albers steeds meer vragen over de sport. Die wint duidelijk aan populariteit. “Deze vorm van sport is goed voor je zelfvertrouwen. Als beginner denk je ‘dat kan ik nooit’, toch lukt het iedereen om op een gegeven moment de paal in te klimmen. Dat geeft een kick. Pole fitness is ontzettend goed voor je lichaam. Tijdens de intensieve training verbrand je ongeveer 400 kcal. Pole fitness wordt soms verward met paaldansen, maar dat is onterecht. Een Pole fitnesster in een stripclub is net als een hockeyer op een golfbaan. Het is gewoon een hele leuke sport waar iedereen goed in kan worden.”