DORDRECHT – De voorbereidingen voor het Open Nederlands kampioenschap snelschaken, dat op zaterdag 2 maart voor de vijftiende keer in Dordrecht wordt gehouden, zijn in volle gang. Naast het hoofdtoernooi zal de organisatie ook een aantal nevenevenementen organiseren. Op de foto de tweevoudig winnaar en Amerikaans grootmeester Yasser Seirawan.

Als eerste zal op zaterdag 23 februari een zogenaamde aanschuifsimultaan op winkelcentrum Sterrenburg worden georganiseerd. De organisatie heeft Dordtenaar en kundig schaker Hans Berrevoets bereid gevonden om de simultaan te geven. Vanaf ongeveer 13.00 uur neemt hij het op tegen schakers die zijn krachten met hem willen meten. Zodra een partij is afgelopen kan een nieuwe uitdager de plek weer innemen. Het evenement zal rond de klok van 16.00 uur eindigen.

Daarnaast zal op de donderdag voor het toernooi, 28 februari, de tweevoudig winnaar en Amerikaans grootmeester Yasser Seirawan een kloksimultaan houden in de centrale hal van het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk. De simultaan start om 19.00 uur en er zijn nog plaatsen beschikbaar voor deelnemers.

 

Hoofdtoernooi

Deze nevenevenementen zijn de opmaat voor het hoofdtoernooi op 2 maart. Met tweehonderd deelnemers is het open NK snelschaken een van de grootste en sterkste snelschaaktoernooien van Europa, waarmee het naast een toonaangevend schaak – sportevenement tevens een groot sportevenement voor Dordrecht is.

Het toernooi kent naast nationale topspelers zoals Jan Timman en Loek van Wely ook grootmeesters uit bijvoorbeeld Brazilië, Rusland, de Verenigde Staten, Zweden en vele andere landen. Onder hen is de eerder genoemde Yasser Seirawan en hij zal proberen om een zuivere ‘hattrick’ te scoren, en zodoende een derde toernooioverwinning aan zijn palmares toe te voegen.

 

Groot scherm

Bezoekers zijn de gehele dag welkom in het Da Vinci College, Leerparkpromenade 1. Daar kan met een hapje en een drankje vanaf de tribune live gekeken worden naar de partijen. Het eerste bord is op een groot scherm zichtbaar. Het toernooi start om 10.00 uur en de prijsuitreiking is rond 18.30 uur.

Toegang voor alle evenementen is, vanzelfsprekend, gratis. Meer informatie over de evenementen is te vinden via de website van het toernooi: www.snelschaakmarathon.nl. Tevens is de organisatie te volgen via Twitter: twitter.com/blitzdordrecht. Voor specifieke vragen is de organisatie te bereiken via info@snelschaakmarathon.nl.