DORDRECHT – Het is een probleem dat al jaren speelt en volledig escaleerde. Sinds in 2009 bij voetbalvereniging OMC (op sportpark Corridor) een zandgrasveld werd veranderd in een kunstgrasveld, ervaren omwonenden van de Visserstuin overlast. Gesprekken werden gevoerd, maar een rechtsgang bleef niet uit. Met een vaststellingsovereenkomst hoopt wethouder Rinette Reynvaan dat er nu een einde komt “aan de zeer vervelende situatie die ontstaan is”. Alleen OMC moet nog ondertekenen.

 

Met de vaststellingsovereenkomst wordt volgens de wethouder duidelijkheid gecreëerd, hoe zuur het voor de vereniging ook is, beseft zij. “Zij kunnen tenslotte niet optimaal gebruik maken van het kunstgrasveld. Maar de vereniging wil af van de onzekere situatie. Daarnaast lag er een dwangsom van 12.000 euro. Die komt met de overeenkomst te vervallen.” Die is inmiddels ondertekend door de bewoners, tafeltennisvereniging TTV Dordrecht en de gemeente. Deze week worden de OMC-leden informeel geïnformeerd en begin januari wordt het in een ledenvergadering aan de leden voorgelegd.

 

Lichtmasten

Het kunstgrasveld wordt niet verlegd. “Daar is nu geen geld voor. Dat zou 4,5 ton kosten. Het is kapitaalvernietiging. Het grasveld is nog niet aan vervanging toe.” Reynvaan erkent dat de locatie van het kunstgrasveld, dat het mogelijk maakt onder alle weersomstandigheden te spelen, achteraf gezien niet handig is geweest. Juridische procedures volgden en de vereniging werden (speel)beperkingen opgelegd. In de overeenkomst is opgenomen dat de lichtmasten die bij het kunstgrasveld staan, worden verzet naar de grasvelden die door de gemeente intensiever zullen worden onderhouden. OMC kan dan volledig trainen op één van de grasvelden. Op zaterdag en zondag (een aantal uren) kunnen er wedstrijden op het kunstgrasveld gespeeld worden. Tot 2019, als het kunstgrasveld aan vernieuwing toe is en verplaatst wordt, hoeft OMC minder huur te betalen voor het veld.

Geluidsscherm

OMC kan in de toekomst beschikken over twee wedstrijdvelden en een pupillenveld, waarbij een afscheiding ontstaat door een geluidswal/scherm tussen de woningen en de voetbalvelden. Richting 2019 zal daar een plan voor ontwikkeld worden. De wethouder meent dat er nu een acceptabel voorstel ligt, al blijft het voor OMC ‘zuur’ en is de overeenkomst “een compromis van een compromis van een compromis. Maar feit is dat er meer trainingsuren worden gecreëerd, de dwangsom van tafel is, net als de juridische procedures.”

 

Reynvaan heeft er begrip voor dat het bestuur van OMC de overeenkomst aan zijn leden wil voorleggen. Als OMC niet tekent ontstaat er “een nieuwe situatie”. De gemeente kan OMC, als verhuurder van het veld, de afspraken ook opleggen.