DORDRECHT – Het Drechtstedenbestuur heeft een brandbrief naar de Tweede Kamer gestuurd over de kosten van de bijstandsuitkeringen. De gemeenten krijgen minder geld van het Rijk om deze bijstand te verlenen. Dit terwijl het aantal uitkeringen stijgt. Naar verwachting moeten de Drechtsteden volgend jaar 4,2 miljoen euro extra toeleggen.

De regering gaat er vanuit dat het aantal mensen met een bijstandsuitkering in 2017 daalt. Het Centraal Plan Bureau verwacht juist een stijging, onder meer doordat mensen met een gedeeltelijke arbeidshandicap geen aanspraak meer kunnen maken op een ander soort uitkering. Ook zijn er meer asielzoekers met een verblijfsvergunning die recht hebben op bijstand. In de regio Drechtsteden zijn er daarnaast grote zorgen over het verdwijnen van banen in de scheepsbouw, offshore en staalindustrie. De Drechtsteden zijn niet de enige regio die alarm slaat: ook de grote steden voorzien grote tekorten.

Nieuwe verdeling
De tekorten ontstaan door een nieuw verdeelmodel. Bovendien zijn er onverklaarbare verschillen in het budget per gemeente. “Met het idee van het nieuwe verdeelmodel zijn we het eens, maar in de uitwerking gaat net mis”, zegt wethouder Peter Heijkoop namens het Drechtstedenbestuur. “In het algemeen komen centrumgemeenten er heel slecht van af. Zo krijgt Dordrecht ruim 3,1 miljoen euro minder in 2017. Het ministerie verwijst naar beleidskeuzes van gemeenten. Maar in de Drechtsteden, die al bijna 10 jaar gezamenlijk beleid hebben voor de Sociale Dienst, zien we nu toch onverklaarbare verschillen bij de verdeling van het budget. Zwijndrecht gaat er ruim 8 procent op achteruit, Alblasserdam ruim 8 procent vooruit. Dat kan niet kloppen.” Om die reden willen de Drechtsteden graag hun kennis en ervaring delen met het ministerie, om zo te komen tot een betere verfijning van het verdeelmodel.